Воини на Тангра с шоу в Банкя

Воини на Тангра с шоу в Банкя | StandartNews.com

Стотици по трибуните на хиподрума, гледат прабългарски оръжия и боеве

Воини на Тангра и прабългарки в бели одежди заформиха мегашоу на хиподрума в Банкя. Водещ на празничния спектакъл "Великите дни на България" бе актьорът Веселин Плачков, който изпълнява ролята на Васил Левски във филма на режисьора Максим Генчев "Дякон Левски". Воините от прабългарската школа "Багатур" яздеха, водеха автентични боеве помежду си, въоръжени с истински мечове и щитове.

Четирите трибуни на хиподрума не можаха да поберат стотиците хора, дошли да видят шоуто. Много от тях бяха довели в слънчевия понеделник и децата си. Паркингите около хиподрума бяха препълнени, а търговците се грижеха хората да не останат ненахранени. Със спектакъла бойците на Тангра върнаха зрителите векове назад в историята, като представихя зрелищно бойни похвати, оръжия, елементи от ритуалите, танците и игрите на нашите предци прабългари, траки и славяни.

Спектакълът е под патронажа на баронеса Денислава Плевенска и е подарък за софиянци на втория ден от Възкресение. Дамата получава титлата си от европейските монархични кръгове през декември 2014 година за благотворителността, активното си участие в редица каузи в Европа и в България и скромността и липсата на показност, с която го прави. "Радвам се, че Банкя е домакин на този прекрасен спектакъл с коне - всичко това става възможно с подкрепата и благодарение на баронеса Данислава Плевенска", заяви в приветствието си към хората по трибуните кметът на район Банкя Рангел Марков.

Видински села може да
изгубят тракийски обичай

Видински села пазят обичай от времето на траките. Така хората в Градец, Раброво, Бойница, Бориловец, Периловец, Гъмзово, Делейна, Динковица, Долен Бошняк, Калина, Каниц, Косово и Плакудер до днес изпълняват древната традиция. Тя е от времето на траките, съобщи етнографът Сашка Бизеранова, д-р на историческите науки. Обичаят се изпълнява на втория ден на Великден, на който се отдава почит на починалите през годината хора. Техни близки се събират на поляна в подножието на Албутинския манастир край село Градец и играят поменално хоро, като държат в ръцете си снимките на своите мъртви близки.
По времето на комунизма са били правени опити ритуалът да бъде унищожен, като е бил забраняван, а събралите се на мястото хора са били разгонвани. Въпреки това обичаят е оцелял. Днес обаче той е на път да бъде унищожен, тъй като общината във Видин за четвърта поредна година насрочва на същото място и на втория ден на Великден фолклорен събор. На мястото, където се играе поменалното хоро, се разполагат сергии и подкрепителни пунктове. Въпреки пречките пред ритуала близките на починалите идват рано сутрин и пак играят своето поменално хоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай