Военните приготвят 35 сгради за бежанците

Военните приготвят 35 сгради за бежанците | StandartNews.com

София. Министерството на отбраната е предоставило на Държавната агенция за бежанците списък с 26 войскови района, като 4 от тях, с 35 сгради, вече се подготвят за използване, обяви министърът на отбраната Ангел Найденов в „Панорама" по БНТ. Той съобщи, че Министерството е предоставило още легла, завивки, лекарства, ваксини, медицински екипи. "Имаме готовност да се включим и с военнослужещи, но в рамките на ограничените правомощия, които има армията по въпроса с бежанците", уточни министър Найденов.

Първата страна на въпроса с бежанците според него е свързана с оценката ни за бежанската вълна като заплаха за националната сигурност. „Другата страна е драмата на хората, необходимостта и потребността от хуманно отношение, състрадание и помощ", добави министър Найденов.

„По темата за армията и националната сигурност трябва да има висока степен на съгласие за това каква армия ни е необходима, какъв ще е бюджетът й и с какво натоварваме армията", каза Ангел Найденов. "Трябва да си позволим такава армия, каквато ни е необходима съобразно рисковете и заплахите, оценката на средата за сигурност и съобразно очакванията на хората да имат увереността, че са защитени", заяви още министър Найденов.

На въпрос за връщане на старите условия за пенсиониране на военните той заяви, че отмяната на допълнителното условие за пенсиониране не е привилегия за военнослужещите, а компенсиране за орязани общо 12 граждански и политически права. „С цялата система за социална политика спрямо военнослужещите държавата се опитва да оцени ролята на Въоръжените сили за гарантиране на националната сигурност", обясни министър Найденов и допълни, че това е и начин за повишаване на интереса към военната служба.

„Трябва да си дадем ясна сметка, че нашата армия е професионална, че имаме повече от 3 000 незаети места, че има места за войници, които се считат за крайно непривлекателни", подчерта министърът на отбраната и заяви, че няма друг начин те да бъдат заети, освен чрез права, различни от тези на другите граждани.

Министър Ангел Найденов каза още, че е получил подкрепа на заседанието на парламентарната Комисия по отбрана, както за усилията за отмяна на допълнителното условие за пенсиониране, така и за очакванията от бюджета за 2014 г., свързани с необходимостта от средства за бойна подготовка и бойна готовоност в Българската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай