Военна техника влезе в завода в Горни Лом

Военна техника влезе в завода в Горни Лом | StandartNews.com

Видин. Безпилотен самолет и стоманена машина- "пустинна котка" вече оглеждат цеха за взривни вещества в Горни Лом. Това съобщи министърът на външните работи Йордан Бакалов след заседание на Кризисния щаб в Горни Лом.

Това се случва след съгласуване на действията със следователи от Националната следствена служба, окръжния прокурор на Видин.

Безпилотенния самолет е направил снимки на терена и е взето решение в района на инцидента да влезе специализиран екип, оборудван с бронирана техника, допълват от пресцентъра на МВР.

„Безпилотният самолет и роботът влизат вътре, за да се види има ли възможност за някакъв проход до самото място на взрива. След като се върнат, специалистите ще огледат снимките и ще докладват в Кризисния щаб. Оттам нататък вече ще взимаме решения как да проверим дали има живи хора. Трагедията на този етап е много голяма, но ние сме длъжни да направим това и ще го направим", заяви Бакалов.

Модулните формирования са от 61-ва механизирана бригада и военно формирование 28 880 – Белене. Те разполагат с безпилотен самолет за оглед на района на взрива, както и с робот за разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси.

Районът от около 4 км остана блокиран повече от 16 часа. Всичко е разрушено, образували са се кратери на мястото на взрива, а помещенията за укриване след експлозия са сринати.

Според министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков в завода са били 12 служители и 3 управители, които остават в неизвестност.

Фабриките в Горни Лом са били проверявани от Инспекцията по труда многократно и при проверките са били констатирани нарушения като остаряло оборудване, липса на втори изход за бързо и безопасно извеждане на хората при аварии.

Междувременно стана ясно и че служителите във фабриките на Горни Лом са взимали минимална работна заплата- 250 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай