Владимир Писанчев е избран за шеф на ДАНС

Владимир Писанчев е избран за шеф на ДАНС | StandartNews.com

София. Изпълняващият длъжността председател на ДАНС Владимир Писанчев беше избран за цял мандат на поста. Депутатите одобриха предложената от премиера Пламен Орешарски кандидатура.

От 119 участвали във вота в подкрепа на Писанчев гласуваха 104 народни представители, един беше против, а 14 се въздържаха. След това новият председател положи клетва пред Народното събрание.

По-рано по време на дебатите стана ясно, че депутатът от БСП Георги Кадиев ще гласува против, защото не е убеден, че кандидатурата отговаря на етичните стандарти. Обезпокоителното според него е участието в разработката "Галерия" при която преди пет години бяха подслушвани телефони на журналисти и депутати.

"Беше казано, че ДАНС в миналото е изпълнявала политически поръчки. Силно се надявам, че който и да стане председател, няма да позволи да се изпълняват политически поръчки. Глупак е не този, който се спъва в камък, а този, който се спъва два пъти в един и същи камък. Силно се надявам, че ние няма да се спънем два пъти", каза Кадиев.

Впоследствие се оказа, че единственият глас против всъщност е на колегата му от левицата Младен Червеняков. Той отказа да коментира вота си в залата.

От името на Атака пък Десислав Чуколов съобщи, че парламентарната група на националистите ще гласува „въздържал се".

"Запазваме си правото в бъдеще да подкрепяме работата ви. Но от нас няма да получите удобното гласуване "за". Ние ще бъдем коректив на вашата работа, изисквайки и контролирайки вашата дейност", обясни Чуколов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък поиска Писанчев да осигури по-голямо етническо и религиозно разнообразие на служителите в ДАНС.

"Наистина и недоверието и очакванията, са високи. Имаме голяма необходимост председателят на ДАНС да притежава, освен професионални качества, и воля за решаване на тези задачи, с които е натоварен", каза в изказването си председателят на БСП Сергей Станишев.

В началото на заседанието премиерът Пламен Орешарски представи кандидатурата.

В изказването си пред депутатите Владимир Писанчев определи като основна заплаха пред нацията икономическата криза, защото обедняването води до престъпност.

"Кризата води до намаляване на заплатите, безработица, ниска раждаемост. Това ограничава възможностите на държавата и икономическите интереси. Води до увеличаване на престъпността и корупцията. Особено важно е работата на агенцията да бъде насочена към данъчните престъпления, контрабандата, корупцията, организираната престъпност", обясни Писанчев.

Той възнамерява да направи работата на агенцията по-прозрачна.

"Особено внимание смятам да отделя на медийната политика - 99 % от работата на агенцията е неизвестна за хората. Повишените изисквания за прозрачност може да се постигнат и чрез медийната политика. Ще се създаде звено, което ще контактува с медиите", обясни идеята си Писанчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай