14:05 ч.

07.03.18

2 мин.

0

0

0

Вицепрезидентът награди победителки в инициатива на британското посолство

от редактор |

Вицепрезидентът награди победителки в инициатива на британското посолство

В навечерието на Международния ден на жената вицепрезидентът Илияна Йотова връчи сертификати на победителките в инициативата „Посланик за един ден", организирана от посолството на Великобритания в София.


Церемонията се проведе в Многофункционалната зала - Библиотека в сградата на президентската администрация. Участничките, на възраст между 15 и 18 години, от различни градове в България, представиха в кратки текстове своите предложения за напредък в борбата за равенство между половете. Своя победителка избраха жени-посланици на девет държави – Кралство Великобритания, Република Бразилия, Република Финландия, Държавата Израел, Кралство Мароко, Република Южна Африка, Република Азербайджан, Република Хърватия, Кралство Нидерландия.


Вицепрезидентът отбеляза важността и актуалността на огромния проблем за неравнопоставеността между жените и мъжете, като цитира доклад на Световния икономически форум, според който ще са необходими 200 години, за да се постигне паритет във всяко отношение между двата пола. „Но имаме и добрите примери – жени-президенти, вицепрезиденти, министър-председатели, ръководители на световни организации и компании", заяви Илияна Йотова.
Отличените есета засягат проблеми като неравното заплащане, разделението на „мъжки" и „женски" професии, съществуващата все още традиция с уредените бракове, неравния достъп до качествено образование. Илияна Йотова разказа за нелеката съдба на пакистанското момиче Малала Юсуфзай, което активно се бори за правото на образование и бе удостоено с Нобелова награда за мир. „Едно дете, един учител, една химикалка и една книга могат да променят света. Образованието е единственото решение", цитира думите на Малала вицепрезидентът.


"Вие сте отличен посланик на правата на жените" – с тези думи британският посланик Ема Хопкинс благодари на вицепрезидента Илияна Йотова за подкрепата й за инициативата.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент