Винят сонари и медузи за гибелта на делфините

Винят сонари и медузи за гибелта на делфините | StandartNews.com

Зоват премиера да не ограничава зоните за мятане на мрежи

Рибари скочиха срещу еколозите, подвеждали обществото

Има поне дузина вероятни причини новородени делфини все по-често да загиват, но вината не е на рибарите. До момента пък няма институция в държавата, която да е установила поне приблизително кое убива бозайниците. Около това становище се обединиха участниците в кръглата маса по проблема, която се проведе в Бургас.

Форумът "Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им", беше организиран от сдруженията "Черноморски изгрев", "БГ фиш" и Национална асоциация "Българско Черноморие". Сред участниците бяха представители на местната екоинспекция, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, както и Гранична полиция.

Държавните институции признаха, че риболовната дейност и мрежите не са причина за смъртността при делфините. Или поне няма никакви доказателства за такъв сценарий, който бе широко лансиран преди дни от зелени НПО-та и природозащитни организации. Рибарите бяха категорични, че

от години не са имали случай на попаднал в мрежите им делфин

дори и случайно. Те смятат, че подводните взривове по време на военни учения стоят зад проблема, също и влиянието на сонарите и радиовълните върху бозайниците. Рибарите и неправителствените организации са подготвили декларация, която ще изпратят до премиера Борисов и в която протестират срещу планираните зони за забрана за риболов. Морските вълци настояват за аргументирани научни становища, в които ясно да се посочи причината за смъртта на делфините.
"Категорично се противопоставяме за вменяване вина на рибарите. Настояваме да се огласи влиянието на военните кораби, вредата от водните взривове и радиовълните върху здравето, живота и ориентацията на делфините. Също и как им влияят съвременните техники за проучване на добив на нефт и газ", се казва в декларацията до премиера. Рибарите настояват също да се спре финансирането с пари от бюджета на всички екоорганизации, защото те подвеждали обществото
и "слагали прът в колелата на сектора".

Всеки от участниците изложи своя хипотеза за гибелта на делфините.

"Моята версия е, че изхвърлените на брега мъртви малки делфинчета са починали при раждането си. Някои дори бяха с пъпна връв. Такива неща стават всяка година и във всички морски държави. Някои екземпляри не оцеляват и това е така не само при делфините, но и при всички морски обитатели. Особеното това лято е, че

морето е необичайно бурно и затова ги изхвърля на брега

и то по няколко наведнъж", смята несебърският рибар Красимир Вангелов.
Други четири причини са смъртта на делфините изброиха от неправителственото сдружение "Черноморска изследователска програма Ной", като се позоваха на собствено изследване. "На базата на наши проучвания, ние смятаме, че на първо място измирането на морските бозайници се дължи на сонарите от военните учения. Друг фактор е промяната на мястото на обитание на муткурите, които са прогонени от по- големите екземпляри от вида "афала". Третата причина са намалените рибни ресурси, вследствие замърсяване на морето от речните притоци. Последната причина е значително увеличената популация на медузите. Конкретно за последния случай на мъртви делфини, вина имат военните сонари или това, че афалите са подгонили муткура и го изяждат" , обясни Аспарух Карастоянов от "Ной".

От Национална асоциация "Българско Черноморие" застанаха твърдо зад рибарите и подписаха отвореното писмо до премиера, заедно с представителите на "БГ фиш", сдружение "Черноморски изгрев" и "Черноморска изследователска програма Ной".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай