Виненото грозде стигна левче

Виненото грозде стигна левче | StandartNews.com

"Реколтата от грозде е добра", твърдят производителите тази година. По думите им и качеството също е много добро. 160 милиона литра вино се очаква да бъдат произведени от тазгодишната реколта от грозде.

Само за паразите извън България ще изнесем 60 милиона литра, прознозира Десислава Танева

Виненото грозде стигна левче. Това показват разчетите на производителите в началото на изкупната кампания за тази година.
По 1,05 лв. за килограм върви гроздето за вино и на пунктове в Кюстендил. Сезонът вече е открит, независимо от слабата реколта в този регион. Производители и прекупвачи предлагат сортовете мерло, каберне, мавруд, димят и широка мелнишка на няколко места, извън традиционния селскостопански пазар в града. Продукцията се доставя от цялата страна. По-евтино върви памидът и хората, които правят вино за домашна консумация, го предпочитат засега.

Търговците предлагат на място смилане на плода и безплатен транспорт в рамките на града. На пунктовете има дори съдове като допълнително улеснение за клиентите. Капацитетът на смилащите машини е около един тон за час, но най-често се купуват по 100-200 кг. Цената не притеснява мераклиите, споделят продавачи и уверяват, че качеството на плода е много по-добро от миналата година. Сега заложеното вино ще се пие след около два месеца, но ако се чакат по-ниски цени, ново вино ще има чак за Коледа, предупреждават на пазара, а и се предполага, че гроздето ще става по-скъпо и заради очаквания внос.
В страната изкупната цена на винените сортове грозде тази година е между 65 и 95 ст./кг. Цената започва да се разиграва, защо миналата седмица за района на Стралджа производители твърдят, че търговци са обявили цени около 30-40 ст/кг грозде. "Това е просто немислимо. При разходи 300 лв/дка, няма как да продаваме на 30 ст.", коментираха те. И допълниха, че миналата година винзаводите обявиха за нулева година, понеже имаха налични количества, които можеха да ги спасят за тази година. Сега обаче нямат суровина, с която да работят. "Търсене от тяхна страна има – и при нас идваха и се надявам, че това ще бъде цената – 55 – 95 ст/кг.", коментираха още те.

"Реколтата от грозде е добра. Очакваните добиви са около и малко по-високи от миналогодишните", коментира преди дни и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите й качеството тази година също е много добро. 160 милиона литра вино се очаква да бъдат произведени от тазгодишната реколта от грозде. Според прогнозите изнесеното за пазари извън страната вино ще бъде около 60 милиона литра. „Трите основни пазара, на които България изнася вино през последните години, са Русия, Китай и Великобритания. Традиционен остава руският пазар, където отиват най-големите количества произведено у нас вино. Има ръст при износа на китайския пазар. Анализите сочат, че България може да произвежда добро грозде, може да прави добро вино и да го изнася на добри пазари", каза още Танева. Според нея производителите на вино в България се увеличават. Тази година те са 263 повече от миналата, а 19 нови изби се изграждат към момента. Увеличават се и насажденията на грозде, като за тази година се очакват нови 680 хектара насаждения. "Независимо от всички трудности, с които с сблъсква българският производител, следва да се отчете растящ тренд и това може да ни радва", каза в заключение министърът.

Вече се хвалим с Алиготе и Семийон

Насажденията с европари се превърнаха в богати масиви

От близо 4 години страната ни може да се похвали и с т. нар. евромасиви. Лозята, посадени с европари носят и добра реколта. В няколко региона на страната вече се отглежда добре познаятият Семийон. Според експертите той се развива особено добре на хълмисти склонове, на глинесто-изветрени почви, плътни или едрозърнести, с глинесто камениста подпочва. Гроздето се бере само при пълна зрялост, когато е почти презряло започнало да стафидира. В този период се развива благородната гъбичка Botrytis cincrea. В резултат на повишената концентрация на сока заради изпарилата се вече част от водата, се намалява киселинността и се развива специфичният аромат, заради който виното се цени особено много. Тази плесен се нарича
благородна и наличието й при белите сортове с дебела ципа като Семийон, се цени много, но при други сортове предизвиква болестта сиво гниене, от която се боят лозарите в топли и влажни години. Радината на този вид масив е Франция, но няколко лозари го отглеждат и у нас.
Другият сорт грозде, с който се хвалят производители у нас е Алиготе. Един от най-разпространените винени сортове в света. Във Франция от него правят белите бургундски вина. Почти във всички райони този сорт дава леки висококачествени трапезни вина. Използва се и като виноматериал за производството на шампанско поради присъщата си лекота и свежест. Особено проявява качествата си при трапезните вина от Молдавия, Грузия, Краснодарския край, Украйна. При добри реколти и спазване на технологията от този сорт се получават вина с изключително високо качество. Виното има сламесто-златист цвят със зеленикави оттенъци, ясно изразен сортов аромат, лекота, свежест, мекота и хармоничност във вкуса. Лозарите казват, че у нас то зрее късно - през втора и третата седмица на септември. И Развива се по-добре в хладни райони на леки, свежи и богати почви. В България се отглежда в малки лозя и не е силно разпространено. Търсят го цените и то за лична консумация или по-точно употреба, казват производители.

В Благоевград издавиха по тон от всеки декар

По-малко добив на грозде отчитат лозарите в района на санданското село Катунци, но пък тази година цените на продукцията са по-високи и това компенсира загубите на плод по лозовите насаждения. Винпромите в региона отдавна си имат собствени насаждения и почти не купуват. Стопаните продават на дребно на търговци и частници. Почти всички сортове са обрани, остават за прибиране само „Каберне" и най-разпространения по тези земи – „Широка мелнишка лоза". Кабернето ще върви по 80-90 стотинки за килограм, а широката мелнишка лоза – по 65 стотинки за килограм. Мерлото се изкупило на цена от 1 лев за килограм, а сортовете „Мелник 55" и „Мелник 82" – за 80 стотинки за килограм. „Преди 2-3 години широката мелнишка беше паднала до 40 стотинки на килограм, затова сега хората са доволни. Цената е по-висока в сравнение с миналата година. Доста лозари загубиха по 10-20% от реколтата си заради болести по лозята. Те похарчиха доста пари за препарати. Гроздето е много качествено, тъй като температурите през лятото бяха много високи и плодът натрупа висока захарност", каза кметът на с. Катунци Иван Коричков.
Не са имали големи проблеми с болести по гроздето лозарите в село Илинденци, край което има близо 5000 декара с лозя. И те разчитат основно на търговци и частни лица, които идват на място и изкупуват продукцията им. „Вземат я директно от лозовите насаждения. Някои стопани набраха по над 1 тон от декар. Но средният добив е между 700-800 килограма от декар. Широката мелнишка ще я берем от 3-4 октомври нататък, както и кабернето, останалите сортове са обрани. Цената на широката мелнишка ще е 60 стотинки за килограм, а на кабернето – 90 стотинки", сподели кметът на Илинденци – Илия Башлиев. За да привлекат клиенти, стопаните предлагат не само да наберат гроздето, но и да го смелят, и да го напълнят в бидони. Купувачите само идват с колите, микробусите и камионите и ги пълнят със стока. Много от тях са прекупвачи, вземат по няколко тона от различни лозари и после пласират продукцията по пазарите в страната.

Цените в Бургаско с 20% ръст

Слаба реколта на винените сортове грозде, отчитат лозарите в Бургаско. Заради сушата, добивите са наполовина по-ниски в сравнение с миналата година. На места реколтата е с 60% по-бедна от миналогодишната. За сметка на това пък качеството е доста по-добро. Заради слабите добиви, изкупните цени хвръкнаха с 20% нагоре. Най-евтините сортове като памид и димят вървят минимум за 50 ст. килото, а миналата есен цената им бе едва 30 -35 ст. По-скъпите като мускат пък се изкупуват за 90 ст. на килограм и нагоре, при 75 ст. за миналогодишната реколта.
Въпреки, че добивите са намалели наполовина, винпромите в региона вече са си осигурили необходимите количества грозде. По-важният въпрос сега е дали завишените изкупни цени ще доведат до поскъпване на виното. "Поскъпването не е драстично, да кажем в пъти, така ,че не може категорично да се каже как и зали ще се отрази на крайните цени на продукта. Всеки производител сам ще прецени дали да вдигне цените. Предполагам, че ние ще свием печалбите и ще предпочетем да запазим цените непроменени", коментира изпълнителният директор на винпром "Черноморско злато", Йордан Панайотов.

Новите лозя с най-много реколта

Добра реколта от десертните сортове грозде отчитат лозарите от Кърджалийско. Цената върви от 0,80 до 1,20 лв. Преобладават малките лозя за лично ползване. Големите масиви са нови, създадени през последните години. „Обработваме 150 дка в района на село Петелово, Чернооченско. Лозовият ни масив е отпреди 4 години, направихме го по мярка 121 по европейска програма. Отглеждаме два вида десертно грозде „Велика" и „Блек". Предлагаме на пазара качествен биопродукт, а очакваният добив от дка е 260 кг", обясни Сабиха Ахмед от фирма „Екофрут". Г-жа Ахмед не коментира цената, на която ще продават своята продукция. Все още вървят договорки с търговците.

162 млн. в хазната от акциз

Над 200 млн. лв. данъци и осигуровки, от които 162 млн. лв. акциз, са внесли в хазната през 2015 г. големите компании за алкохол. Също за миналата година т. нар. "малки винпроми", в които влизат и селските казани за ракия, са внесли 700 хил. лв. От началото на тази година има 356 случая на разкрит нелегален алкохол. До момента 25 тона алкохол е открит в малки частни обекти и има съставени актове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай