Виктор Стоянов - рокаджията философ

Виктор Стоянов - рокаджията философ | StandartNews.com

София. Музикантът Виктор Стоянов, чиято дипломна работа по магистратура във Философския факултет на Алма матер е на тема "Здравият разум - история, развитие, перспективи", ще трябва да се сблъска челно с администрацията и нейната досадна за артистите действителност. Зам.-министърът на културата никога не си е падал по костюми и вратовръзки. Навремето, когато дуетът им със Стоян Михалев разбиваше класациите и сърцата на девойките, движеше с дълги коси - с небрежен шик във визията, но с ясна представа, че трябва да е отличник в шоуто. Скорпионът от София, който първо учи "пиано" и "теория" в култовото школо "Любомир Пипков", а после и виртуални технологии в Софийския университет "Свети Климент Охридски", има доста отбелязани червени точки в така наречената ни развлекателна индустрия.
Като гимназисти през 1991 г. Стоян Михалев, Петър Василев, Виктор Стоянов, Емил Георгиев, Мартин Георгиев, Атанас Попов и Асен Бояджиев създават "Киора". Въпреки мерака към твърдия рок, първият хит, който ги изстрелва нагоре, е мелодичната "Вярвам в теб". Самите юнаци остават безкрайно изненадани - те се трудят без агенти, мениджъри и рекламна стратегия и практика. Но парчето става "Хит на годината" на някогашния вестник "Ритъм" през 92-ра. Едноименният албум през 93-а е почти сензация - двойно платинен, продаден в над стохиляден тираж. В началото на 1996-а момчетата се разделят.

През 2000 г. Виктор и Стоян яхват върха - техният дует "Откакто ти" е обявен за номер едно на националните музикални награди на телевизия ММ. Те са най-перфектните дебютанти с най-добрия албум. Съвместният им триумф продължава. Те са майсторите на "лилавия цвят" на Ирина Флорин - абсолютен разбивач на бокс офиси. Виктор има и "Аскеер" - за "Охранители" в Малък градски театър "Зад канала".

Като концертиращ пианист Виктор печели редица престижни международни награди. Между 1995-а и 2011-а е тонрежисьор и саунд дизайнер в дублажно студио "Александра аудио", което работи по проекти на водещи филмови студиа - "Дисни", "Дриймуъркс", "Юнивърсъл". През 2006 г. Стоян и Виктор са избрани от китайско жури между 15 от най-популярните наши изпълнители да представят България на международен музикален фестивал в Нанинг. Изнасят 15 концерта пред милионна публика и биват интервюирани от 4 национални китайски телевизии. Виктор участва в праването на музика за "Лора от сутрин до вечер", "Четвърта власт", "Вила Роза" - саундтраците са номинирани за наградите на нашенската филмова академия. През 2012 г. пък радио "Ривъндейл" му отреди отличие за най-добър фентъзи саундтрак на годината.

Политиката влече Стоянов отдавна. Със Стоян пишат официалния химн на ДСБ "Моят ден".
Виктор е член от гражданската квота на комисията по култура и медии в 39-ото Народно събрание. Голямата му страст е фотографията. През 2007-а и 2010-а прави самостоятелни изложби в София и Варна. "И най-скучното човешко лице ми е 100 пъти по-интересно от най-красивия пейзаж" - тази мисъл на Ван Гог е много близка до моето усещане за фотоизкуството, признава Виктор.

Сега Стоянов ще трябва да потъне в дебрите на културно-историческото наследство. Той беше от най-активните протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски през лятото на 2013 г. Тогава той казваше, че всички управляващи не бива да имат и ден покой, ако не работят за справедливостта. За Стоянов приятелите казват: винаги е готов да влезе в акция в името на конкретна кауза, умее да бъде лидер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай