Вигенин не очаква бежанци от Египет

България спешно се нуждае от разширяване на капацитета за приемане на бежанци

Вигенин не очаква бежанци от Египет | StandartNews.com

София. Външният министър Кристиан Вигенин не очаква бежанци от Египет, заради ескалиралата ситуация там. По думите му обаче бежанците от Близкия Изток се увеличават и България спешно трябва да разшири капацитета си. Той отново призова по възможност да не се пътува към Египет.

„Броят на бежанците се увеличава, макар и не в такива мащаби. Ситуацията в Близкия Изток е такава, че можем да очакваме само увеличаване – не рязко нарастване, но при необходимост трябва да имаме съответните механизми", каза Вигенин пред БНР.

Според външния министър няма пряка опасност за дипломатическия персонал в Кайро. Българските граждани, които пътуват в страната, е добре при пристигане да се регистрират в посолството.

„По принцип нашето посолство е в част на града, която е сравнително защитена и лесно защитима. В такива ситуации имаме механизъм, при който персоналът да предприеме действия за засилване на сигурността. Аз нямам притеснения за дипломатическия персонал там, по скоро за евентуални посещения за български граждани и туристи", каза Вигенин.

Ситуацията в Египет може да бъде обсъдена от външните министри в Европейския съюз, но те нямат много механизми за въздействие, смята още Вигенин.

„Наистина сме много притеснени от ескалиращото положение в Египет. Може да има спешно заседание на външните министри, но в тази ситуация, ако нашето послание не бъде чуто, ще остане да виси във въздуха. Не искам да звуча песимистично, но се опасявам, че нямаме достатъчно силни механизми да повлияем на ситуацията. Можем, ако ситуацията се нормализира, да съдействаме за връщане в мирния процес", коментира Кристиан Вигенин.

По думите му случващото се в момента е преди всичко отговорност на властта в Кайро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай