Видин откри годината на Антим I

Видин откри годината на Антим I | StandartNews.com

Във Видин започнаха прояви, посветени на първия български екзарх Антим I, който е бил и председател на първото Велико народно събрание след Освобождението и видински митрополит. Те са организирани от видинската митрополия, областната управа и общината. В тях се включват училища, библиотеки, патриотични клубове, музеи, архиви. Много инициативи реализира и природо-математическата гимназия, която носи името на екзарх Антим.

Честванията преминават под почетния патронаж на Цецка Цачева, председател на 43-то Народно събрание и с благословението на видинския митрополит Дометиан.

Проявите започнаха на 15 февруари с научна кръгла маса на тема: "200 години духовност и родолюбие, вяра и държавност". В залата на областната управа за живота и делото на екзарха-държавник говореха историци и общественици, сред които проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет и доц Георги Вълчев от Софийския университет. Активно участие в проявата взеха и ученици, членове на клубовете "Млад възрожденец". На 16 февруари, когато се навършват 144 години от избора на Антим за първи български екзарх, ще бъде отслужена Съборна света литургия в храма "Свети Димитър", а с литийно шествие присъстващите ще стигнат до гробницата мавзолей на екзарха.

Видинската митрополия обяви 2016 година за година на Антим I и учреди орден "Антим I", който ще бъде връчват на лица, работили за популяризиране на неговия живот и дело. Статуетката "Антим I" митрополията ще връчва на иституции, заслужили за прославата на екзарха. Природо-математическата гимназия е учредила награда на името на екзарха, която ще се връчва на ученици за отличен успех и активна гражданска позиция.

До края на 2016 година в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" ще се изнасят беседи за житейския и духовен пример на екзарха. Ще бъдат организирани и екскурзии до Одрин за поклонение през неговия паметник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай