ВИДЕО: Истината за раздора "Какъв цвят е тази рокля?"

ВИДЕО: Истината за раздора "Какъв цвят е тази рокля?" | StandartNews.com

Яростен дебат за това "Какъв е цветът на тази рокля?" раздели семейства, приятели и колеги в продължение на няколко дни.

Снимка на тоалет от два цвята, публикувана в Tumblr, предизвика истински фурор. В "Туитър", под хаштагът #TheDress, #Blackandblue и #Whiteandblack хората съмняват във своите и чуждите възприятия. 71% от запитаните в Buzzfeed смятат, че тя е златисто-бяла. Ако и вие сте от тях, ще бъдете изненадани.

Роклята действително е синьо-черна - с потвърждение се включиха дори големите телевизионни канали. Причината е в начина по който мозъка възприема цветовете и може да се оприличи на баланса на бялото на фотоапаратите. Мозъкът автоматично донастройва един цвят спрямо заобикалящите го и спрямо дневната светлина. А тя всъщност се мени постоянно.

Гледайки роклята, мозъкът се опитва да елиминира "хроматичното отклонение" на светлината, на която смята, че е направена снимката, разказва неврологът Берил Конуей пред Wired. В зависимост от нея, той "изключва" или синьото - в който случай вижда бяло и златно, или златистото от роклята.

Същият тип система има и в камерите, и се нарича баланс на бялото. Това позволява на камерата да направи същото нещо, което прави мозъка - да реши кое трябва да е бяло, в рамките на изображението, както и за коригиране на цветовото съответствие.

Но роклята - синьо-черна, или бяло-злата, някак обърква тази система. Някои мозъци гледат на роклята със синьото отражение на нощта. Други пък се опитват и се абстрахират от влиянието на златното, защото мозъкът го вижда като цвета на един слънчев ден.

Това позволява на хората да видят две различни рокли, в различно време, в зависимост от осветеността на помещението и фона, на който роклята е представена.

Тези неща могат да насърчат мозъка да види околната светлина като слънчев ден или като нощ.

Става дума за два различни видове клетки, които са в очите ни, и позволяват на мозъка да види цветове. Едните са по-чувствителни към светлината и те виждат форми, но не цвят. Другите пък са по-малко чувствителни и виждат цветове.

Наличието на повече от едните клетки за разлика от другите води до различно цветово възприятие, което не е в никакъв случай далтонизъм, пише Independent.

За да поставите зрението си на изпитание, погледнете роклята на дневна светлина. След това се насочете към тъмна стая за половин час, след това вижте пак роклята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай