Веселба по руски за 13 000 край Копринка

Веселба по руски за 13 000 край Копринка | StandartNews.com

84-годишен ветеран от Коми откри бившите си колеги

Ген. Радев най-бурно аплодиран на традиционния събор

Малко политически речи, много руски песни и обилна българска скара. Така премина 13-ият събор на русофилите край язовир "Копринка", който събра над 13 000 души. Сред тях имаше и ветерани от първата сбирка през 2003 година. Тогава неголяма група бивши български работници в Коми, решили да създадат организация. Кръстили я „Русофили". Първоначално идеята била да се срещат и да си спомнят за добрите стари времена, прекарани в Коми, Тюмен и други градове на бившия Съветски съюз. Разбира се, също да дискутират събития и процеси в съвременна Русия и нейните връзки с България. Идеята обаче не само продължила, но и се развила до мощна и сплотена организация на приятелите на Русия. Подобно движение няма в нито една от бившите републики на СССР, нито пък в страните от Източна Европа.

Според членовете на "Русофили" дружбата между България и Русия е важно и неотменно условие за благоденствието и разцвета както на самата България, така и на българския народ като цяло. Затова

русофил означава и български патриот, твърдят от движението

Една от първите инициативи на организаторите вече се е превърнала в традиция – всяка година през септември русофилите се срещат край язовир Копринка, близо до Казанлък. Изключение е само първия събор през 2003 г., който се провел в околностите на София. Тогава той събрал едва 800 души. С всяка изминала година обаче участниците се множат. Всеки дошъл край Копринка в събота можеше да се обърка, че е някъде в Русия. Навсякъде се веят руски и съветски знамена, звучат руски песни, дърветата са окичени с табели с носталгичните надписи Коми, СССР , Железногорск, Тюмен. Празничната атмосфера се усеща на всяка поляна. Вкусният и примамлив аромат на шишчета и типичната българска скара с апетитните кебапчета е неотменна част от традицията. Сергиите на търговците се увеличават с всяка изминала година. Хората танцуват и се веселят, и което е още по интересно – никой не говори за политика!

Къде, ако не на язовир "Копринка" човек може да срещне свой стар приятел, с който

е живял в едно общежитие и учил в една
аудитория

Възрастни се прегръщаха със сълзи на очи и си спомняха за младежките години, прекарани някога в Русия. Специално за сибитието чак от село Пчелник е дошъл 84-годишният Карамфил Георгиев за да види побелелите си колеги от Коми, където е работил 11 години. На времето като тракторист по родните полета той получавал 150 лв, а в Коми му давали 1000 рубли. Благодарение на добре платената работа в бившия СССР той построил къщи и изгледал децата си. „Аз съм истински родолюбец и защитник на славянщината , затова съм дошъл на този събор", обяснява дядо Карамфил пред „Стандарт". Друг негов съмишленик, офицерът Енчо Кенаров е довел малкия си внук Йордан чак от Ямбол. „ Искам да го възпитам в правда и родолюбие. Само човек, който истински обича България, е способен да обича и Русия, а за целта трябва да браним българщината у нас", допълва Кенаров. Желанието си за славянско единение споделиха и група полски журналисти, дошли специално за събитието. „При нас в Полша е невъзвожно да се проведе такова мероприятие. То веднага ще бъде спряно от правителството. Браво на управляващите във вашата страна, че са толкова демократични и позволяват свободното изразяване на идеите", сподели пред „Стандарт" полският журналист Маче Вишньовски от електронното издание Страйк.еу. „Ние сме братя и винаги ще останем братя, независимо от трудните геополитически обстоятелства," казва Сергей Бабурин, президент на Международната Славянска академия на науките. Той приветства присъстващите и от името на великия шахматист Анатолий Карпов и от депутата Генадий Зюганов. С приветствие към приятелите на Русия се обърна и червеният кандидат-президент ген. Румен Радев, посрещнат с бурни аплодисменти. В приветственото си слово той наблегна на необходимостта да паднат санкциите срещу Русия.

Колкото по-бързо се случи, толкова по-добре

обясни генералът. „Всички тук са българи и за мен е важен диалогът с българските граждани", обясни своето присъствие на събора Радев.

Според него големият проблем у нас е липсата на консенсус между политиците за водещите проблеми пред държавата. Ако бъде избран за президент, да има сериозна експертиза във всички области, даде дума още генералът. „75% от българите се отнасят положително към Русия и гледат в една посока. 36% твърдо са русофили и носят гордо руското знаме", заложи на цифрите председателят на „Русофили" Николай Малинов. 90 на сто от събралите се русофили пък са на мнение, че новият държавен глава на страната ни „трябва категорично да отстоява суверенитета на страната ни пред ЕС и НАТО". „Вековното приятелство между руския и българския народ ще надживее всяка политическа зима", заяви в заключение ген. Радев. На събора присъстваха и лидерът на БСП Корнелия Нинова, социалистът и председател на парламентарната комисия по икономическа политика Петър Кънев и колегата му от ГЕРБ Красимир Велчев.

За пръв път на събора присъстваха и сръбски представители, създали в родината си структури на русофилската партия "Двери".

Казанлъшкият исторически музей съвсем скоро ще притежава копие на Самарското знаме, осветено в Иберския манастир в Русия, каза в приветствието си към присъстващите кметът на Казанлък Галина Стоянова.

БСП осъди поругаването на знамена на ЕС и НАТО

БСП осъжда поругаването на европейски символи и се разграничава от лицата, стъпкали знамената на ЕС и НАТО в неделя на събора на русофилите край язовир "Копринка". Подобни действия са провокация в разрез с идеята на подобно събитие за приятелство с Русия. Такова съобщение бе разпратено вчера от пресцентъра на "Позитано" по повод инцидента на събора на русофилите.

Тогава няколко от участниците хвърлиха знамена на ЕС и НАТО на земята и ги тъпкаха с крака. После ги набучваха на коловете с българското знаме. "Категорично осъждам поругаването на знамена, особено на съюзи, в които членуваме", написа и кандидат-президентът на БСП Румен Радев във Фейсбук. И обясни, че русофилията не е еврофобия, нито привързаността към Европа предполага русофобия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай