Велико Търново посреща Независимостта с пъстра културна програма

Свободен вход за Царевец и храма „Свети Четиридесет мъченици" на 22 септември

Велико Търново посреща Независимостта с пъстра културна програма | StandartNews.com

109-годишнина от обявяването на българската Независимост ще бъде отбелязана във Велико Търново с пъстра културна програма. Поредица от прояви и събития бяха анонсирани от директора на дирекция „Култура и туризъм" Нелина Църова и управителя на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов" Борислав Йорданов. Програмата обхваща както празничния 22 септември, така също предходните и последващите дни. Националните чествания, чийто исторически център е Старата столица, ще бъдат съпътствани от хубаво и топло време, сочат предварителните климатични прогнози.

Предпразничната програма започва още на 20 септември с финалния концерт от турнето Coca Cola The Voice Happy Energy Tour. На 21 септември Велико Търново ще бъде домакин на Единадесетия международен фестивал на военните оркестри. В 16,30 ч. по главната великотърновска улица „Васил Левски" ще премине атрактивно дефиле на участниците, а половин час по-късно е шоу-програмата за откриването.

Събитията в празничния 22 септември започват още в 7,30 ч. сутринта – по традиция, в средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици" ще бъде отслужена литургия и ще бъдат осветени знамената. С военен ритуал между 10,30 ч. и 11,00 ч. в крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, след което кметът Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова. Венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следват шествие до паметника „Майка България", а пред сградата на Общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации.

В 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност". Обиколката включва църквите в квартал „Асенов". През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. Четиридесет мъченици" ще бъде свободен.

В 17,00 ч. пред Общината започва празничният концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския ансамбъл, а час по-късно те ще поведат Голямото търновско хоро. В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I" пред Царевец ротите на Националния военен университет „Васил Левски" ще демонстрират строеви хватки с оръжие, а вечерното небе над Царевец ще бъде обагрено в различни цветове по време на тържествената заря – проверка. В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина".

От 22 до 24 септември Самоводската чаршия отново ще бъде арена на тридневен есенен празник. Алеята на занаятите ще оживее чрез атрактивни демонстрации, открити уроци, голямо изложение, изпълнения на улични артисти, концерт на певци и музиканти. За втора поредна година Нощта на Самоводската чаршия ще е съчетана с фестивал на занаятите. Сред гостуващите изпълнители ще бъде и виртуозът на кавала Теодосий Спасов.

В 11,00 ч. на 23 септември военните оркестри, участващи в международния фестивал, ще изнесат атрактивен концерт пред крепостта Царевец. Във вечерните часове на съботния ден великотърновци и гостите на града ще могат да наблюдават ефектния триизмерен спектакъл „Царевград Търнов". Шоуто започва в 21,00 ч. и ще бъде прожектирано върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев" и в пространството около Паметника на Асеневци. 3D мапинг спектакълът ще се вижда от цялата стара част на Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай