Велики Петък

Плащеница, изработена през средата на ХІХ в. от Витановския род, Тревненска школа. Съхранява се днес в Регионалния музей в гр. Плевен.

Велики Петък | StandartNews.com

Службата на Велики Петък е посветена на възпоменанието на кръстните страдания на Спасителя, на Неговата смърт и погребение.

На Утренята, която се служи вечерта на Велики Четвъртък, посред храма се четат дванадесет Евангелски повествувания, избрани от всичките четирима Евангелисти, повествуващи за страданията на Спасителя, започвайки с последната Му беседа с учениците на Тайната Вечеря и завършвайки с погребението Му в градината на Йосиф Ариматейски с поставяне стража войници пред Неговия гроб.

По време на четене на Евангелията вярващите стоят прави със запалени свещи, показвайки с това, от една страна, това, че и по време на страданията Господ Иисус Христос отново е бил в слава и величие, а от друга страна – показват горещата си любов към своя Спасител.

По време на богослужението от св. Олтар се изнася Разпятието, което се поставе в средата на храма.

На Велики Петък Св. Литургия не се служи, тъй като в този ден Господ пренесе Самия Себе Си в жертва, а се четат Царски Часове.

Вечерня се служи сутринта, възпоменава смъртта на Иисус Христос на кръста, във възпоменание на свалянето на Христовото тяло от кръста и Неговото погребение.
На Вечернята, при пеене на тропара: „Благообразният Йосиф снема пречистото Тяло", свещенослужителите вдигат Плащаницата (т.е. изображението на Христа, лежащ в гроба) от Св. Престол, като че от Голгота, изнасят я от св. Олтар, пренасят я до средата на храма предшествани от свещоносци, при кадене на тамян.

Плащаницата се полага върху особено приготвена маса, символизираща Христовия ковчег. След това свещенослужителите и всички богомолци се молят пред Плащаницата и целуват раните на изобразения на нея Господ – прободените Му ребра, ръце и нозе.

Плащаницата остава там, по средата на храма, за поклонение в продължение на три (непълни) дни, напомняйки с това тридневното пребиваване на Христос в гроба.

*Статията е част от списание ВЯРА с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски Митрополит Николай

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай