Великденски дъждове съсипаха улици и пътища в община Чупрене

Придошлата Огоста затвори пътищата към 7 села

Великденски дъждове съсипаха улици и пътища в община Чупрене | StandartNews.com

Видин. Великденските дъждове съсипаха пътната инфраструктура на община Чупрене, съобщи кметът Ваньо Костин. Излелите се от небето над 70 л на кв. м покачиха нивото на река Лом и тя излезе от коритото си. Такова бедствие в селото не се помни от 50 години. Най-страшно е било положението в крайбрежните къщи в ромските махали в Чупрене и Горни Лом. Наложило се е през нощта срещу събота живеещите в няколко от къщите да бъдат изведени от домовете си, тъй като животът им е бил застрашен. По тази причина кметът е обявил бедствено положение.

Нарушена е асфалтовата настилка на много от улиците в трите села Чупрене, Горни Лом и Долни Лом. Унищожена на места е настилката и на пътя Чупрене – Долни Лом, ремонтиран през миналата година. Водната стихия е разрушила канавки и банкети, отнесла е мостчета. Наводнени са били и крайречни къщи в село Средогрив.

В наводнените села от събота на помощ са пратени екипи на пожарната служба и Гражданска защита. Те изпомпват наводнените мазета и приземни етажи. Пострадали хора няма, обяви Ваньо Костин.

В неделя и понеделник животът в наводнените села се нормализира. По домовете са се върнали и евакуираните от застрашените къщи.

"Чакаме да бъде назначена комисия, която да оцени щетите", каза Ваньо Костин. От общината ще поискат средства за възстановяване на улиците и пътищата от комисията по бедствията и авариите при МС. Общината няма да може да възстанови пораженията със собствени средства.

Наводнение е застигнало и село Стакевци. Заради затлачени циментови пръстени на мост реката е излязла от коритото си и е тръгнала по главната улица. Наводнени са къщи в близост до нея.

Два дни преди Великден и 7 села от община Георги Дамяново се оказаха откъснати от света, след като придошлата Огоста разруши участъци от пътищата към тях. На връх Великден обаче Меляне, Главановци, Копиловци, Еловица, Говежда, Дива Слатина, Дълги дел станаха достъпни за автомобили. Районът ни е планински и водата бързо се оттича, обясни кметът Дилян Димитров. Остават наводнени ниви и градини, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай