Великата битка за златото

Великата битка за златото | StandartNews.com

Който и да победи, най-древния благороден метал си остава българско

Златото винаги е събуждало бурни емоции. Обикновено водещи до кървави битки, предателства и, разбира се, проклятията на жертвите. В момента обаче у нас започва една чисто академична битка, свързано с жълтия метал - къде е най старата бижутерна работилница в Европа - край село Юнаците, Пазарджишко, или в района на Варна- Провадия."Битката" между учените тепърва ще се разгаря - археолозите са известни с упорития си характер. Но който и да надделее, няма толкова голямо значение - най-старото злато си остава българско.

Съвсем доскоро по темата нямаше спор, че отритото случайно през 1972 г. Варненско златно съкровище е най-старото обработено злато не само в България и Европа, но въбоще в света. Анализът на скъпоценностите е установил, че всички предмети са от чисто 24-каратово злато. А мястото, на което са открити находките, е било халколитно гробище, датиращо от около 5000 – 4400 година преди Христа. Ценното откритие е било наречено Съкровището на варненския халколитен некропол, а цивилизацията, на която е принадлежало то, е наречена „Култура Варна".
То представлява

повече от 3000 накити и украшения

с общо тегло над 6,5 кг. Епохата, от която е датирано съкровището, е късната каменно-медна епоха. С тези ценни предмети се опровергава официалното схващане до този момент, че най-старият познат на хората метал е медта.
Това лято обаче едно изящно бижу от злато на възраст най-малко 6300 години бе открито в най-стария град на Европа - Провадийската "Солница" - от екипа на проф. Васил Николов.
Става въпрос за красива висулка с тегло около 2 грама и се предполага, че златото е 23-24 карата. Селището тук датира от 4300 г.пр.Хр, но

златото може да е по-старо с 200-300 години

смята археологът. Украшението може да е носила жена, но може и мъж, като белег за висок социален статус в праисторическия солодобивен и градски център. Златната висулка е също такова постижение на ювелирното изкуство, каквито са съкровищата от най-старото обработено злато от Варненския халколитен некропол. Това още веднъж потвърждава научната теза на проф. Васил Николов, че става въпрос за едно комплексно праисторическо общество, възникнало край Варненското езеро на базата на специализираното производство на сол, предназначено за далечни пазари, с които се е развила търговията. Отначало

солта е играла ролята на разменна монета

и пари, а след това и златото. За това се смята, че Провадия-Солницата е била и първият и най-стар монетен двор на Европа.
Но когато Господ е щедър към археолозите, милостта Му наистина е безгранична. Буквално в същите дни, край село Юнаците, Пазраджишко, друг екип от учени откри злато, изработено преди това във варненския халколитен некропол. Малкото златно мънисто от "Града на птиците", както вече е известно древното селище,

ще промени целия прочит на историята

по нашите земи, а и в Европа. Хората, живели тук преди 8 хиляди години, са били носители на една една висока култура и добре развита цивилизация. Водещият разкопките Явор Бояджиев е категоричен, че златото е от средния халколит, т.е., не по малко от 200-300 години по-старо от Варненското съкровище.
И така - Юнаците или Варна-Провадия?Доказателства за приоритета тепърва ще се търсят, но няма особено значение. Златото и до днес е символ на обществени отношения и икономика. Или казано накратко - съвременната цивилизация е започнала от България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай