ВЕИ-та фантоми ни продават ток (ОБЗОР)

ВЕИ-та фантоми ни продават ток (ОБЗОР) | StandartNews.com

259 дружества ползвали и европари и държавна помощ

"Американските" централи пропуснали 118 търга за обществени поръчки, за да завишават разходите си

Голяма част от парите, които плащаме за ток, потъват в джобовете на енергийната мафия. Това става ясно от доклада на временната комисия в парламента, която бе създадена да направи оценка на състоянието на енергетиката. Документът разкрива фрапиращи нарушения. Като например това, че държавата изкупува на преференциални цени тока от четири фотоволтаични централи, които изобщо не съществуват черно на бяло и никога не са получавали разрешение за експлоатация.

Други 5 пък са продавали ток месеци преди да получат разрешително да функционират. Докладът разкрива защо е толкова скъпа електроенергията, която българинът плаща. През 2014 г. 86% от цената в енергийния микс идва от скъпата енергия - ВЕИ-тата плюс двете американски централи ТЕЦ "Марица-изток 1" - AES, и "Марица-изток 3" - "Контур глобъл", а едва 14 на сто е от евтините държавни АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2". През 2015 г. съотношението е още по-лошо - 91 на сто скъп ток срещу 9 на сто евтин. Договорите, сключени с американските ТЕЦ-ове през 2001 г., задължават Националната електрическа компания /НЕК/ да поеме всички пазарни рискове. НЕК купува от AES тока по 201 лв. на мегаватчас, а от "Контур глобъл" - по 139 лв., срещу 80 лв. пазарна цена. Остатъкът на практика е държавна помощ, за което КЕВР е изпратила писмо до Европейската комисия, казват от анкетната комисия.

Специалистите отчитат, че АЕS не е провела 113 търга по Закона за обществените поръчки, които са на обща стойност близо 105 млн. лв., а от "Глобъл Контур" - 5, на стойност 9,111 млн. лв. Съмненията са, че по този начин се вдигат изкуствено разходите, за да се защити по-висока цена на произвеждания ток.

Големият бум на ВЕИ е през лятото на 2012 г. Тогава само през юни, когато е крайният срок за въвеждане в експлоатация, са заработили 60 на сто от всички мощности. 96 на сто от всички ВЕИ през 2012 г., са фотоволтаици. Общият им брой е 1736 централи.

Експертите на комисията са установили редица нарушения, които са обособени в групи.
80% от ВЕИ-тата са присъединени към електроразпределителните дружества. При 87 ВЕИ процедурата е нарушена.
5 от ВЕИ-тата са фактурирали произведена енергия преди разрешението за ползване и преди поставянето им под напрежение.

Съмнения предизвикват фактите, че някои от фотоволтаиците получават разрешение за експлоатация, но първите количества продадена енергия са реализирани месеци по-късно. Установени са общо 125 подобни ВЕИ-та. "Няма нормален оператор, който, ако има изградена мощност, да не започне да я експлоатира и да си връща парите", коментира депутатът от Патриотичния фронт Валери Симеонов, който е председател на комисията.

За 5 ВЕЦ-а е доказано, че са фактурирали значително повече ток от показанията на електромерите им.
Друга група нарушения са за разминавания в мощността на инсталираните мощности.

Само към електроразпределителното дружество "ЕВН" са констатирани разминавания с повече от 25 киловатчаса за 43 централи. Подобни ВЕИ-та са общо 91. Според Валери Симеонов схемата е следната - тези ВЕИ-та купуват ток за 100 лв. на киловатчас, а го продават като произведен от тях на преференциална цена от 400 лв.

Последното нарушение на ВЕИ-тата е европейското финансиране. 259 дружества са скрили, че са ползвали европейско финансиране, като държавата им плаща 100% от произведения ток на високите преференциални цени, на които те нямат право.

"Това е само лек артилерийски огън. Ще има и по-разширен втори доклад, в който ще се разкрият още по-драстични нарушения", каза източник от анкетната комисия пред "Стандарт". Засега две от нарушенията на конкретни чиновници отиват на прокурор.

Адвокат намалил печалбата на
солар с 1,2 млн. хонорар

Адвокат Стефан Гугушев, син на скандалната зам.-шефка на Апелативната специализирана прокуратура Галя Гугушева, е намалил печалбата на ВЕИ с хонорар от 1,12 млн. лв.
Гугушев е представител на инвеститорите във фотоволтаичен парк в дружеството "Хермес Проджект". Той намалил печалбата на дружеството, като хонорарът за адвокатски и консултантски услуги е вписан като "инвестиционен разход". Така фотоволтаичното дружество е излязло на печалба от едва 175 000 лв., сочат документите.

ВЕЦ продал 5 пъти над отчета на електромера

Четири ВЕЦ-а по поречието на река Искър са продавали електроенергия, която е в пъти повече от показанията на електромера на изхода, сочи докладът на анкетната комисия. Първата фактура на един от вецовете е издадена 2 месеца, преди да бъде въведена централата в експлоатация. Според електромерите ВЕЦ "Лъкатник" е произвел 224 мегавата, но "ЧЕЗ" е фактурирало 1337 мегавата, които НЕК е платила.
ВЕЦ-овете се водят инвестиция на италианската фирма "Петровила", а неин представител е Патрик Паулето, зет на бившия областен управител на София-област Олимпи Кътев. Инвестицията е започната през 2006 г., когато НДСВ е още във властта.

 

Сезирали сме КЕВР,
те си пипат ушите

Антон Желев, председател на УС на Българската соларна асоциация /БСА/

Ние сме подчертавали многократно, че незаконните действия трябва да бъдат посочени.
Ние сме казвали да бъдат посочени имената на нарушителите! Кои са тези, кои са - покажете ги!!! Нередностите са при големите лобистки мегаватови паркове. При нас в БСА всичко е изрядно. Ние от БСА сме заинтересовани проверките да дадат резултати, за да може секторът да се освободи от напрежение.
Проблемът е, че само говорят за проверки. То с говорене не става. Нищо не правят!
Сезирали сме КЕВР многократно, а те си пипат ушите!

 

Дадоха на прокурор и бивш член на регулатора

Шефка на НЕК продала
ток за година напред

Мъжът на Екатерина Истаткова ме заплаши с убийство заради разкритието, твърди Стефан Гамизов

Два от случаите, разкрити от анкетната комисия, са дадени на прокуратурата, стана ясно днес.
Първият е свързан с бившия изпълнителен директор на НЕК Екатерина Истаткова.
През ноември 2014 г., седмица преди да бъде уволнена, Истаткова е продала 2,3 мегаватчаса от държавни ВЕЦ, собственост на НЕК, за една година напред. Тя е продала тока на цена от 71 лв. Направено е договаряне с конкретни, посочени от нея търговски дружества, без търг и конкурс. "На 24 юли, в 15,30 консултантът в комисията Стефан Гамизов е бил заплашен по телефона с убийство", заяви вчера Валери Симеонов. Според самия Гамизов заплахата му е била отправена от Алекси Истатков, който той определи като крупен играч в бизнеса с електроенергия. "Самият той твърди, че е продал фирмите си за ел.енергия преди Истаткова да стане изпълнителен директор на НЕК", коментира вчера Гамизов.
Другият случай се отнася до бившия член на КЕВР Костадинка Тодорова. Преди да влезе в комисията, тя взела 24 000 лв. като консултант на фирмата на Стефан Гугушев. Когато оглавила КЕВР, Тодорова написала писмо до НЕК, с което наредила компанията да продължава да доставя ток на производителите за технологични разходи на ниски цени - по 30 лв. мегаватчас, въпреки че въпросните разходи са над максимално допустимите. С това писмо от 19 март, 11 дни преди да бъде сменена, тя е ощетила компанията с 52,264 млн. лв. Случаят с Тодорова също е даден на прокурор, заявиха от анкетната комисия.

Направих всичко възможно, заставам зад комисията

Бойко Борисов, премиер

Направил съм всичко, което беше по силите ми и отгоре, ако някой е могъл по-добре, е нямало да се задължи НЕК с 3,7 мрд. лв. Истински се надявам колегите от КЕВР да спазят всичко, което е по закон, да сметнат разумно и честно на базата на изходните данни и да го представят на обществото. Ще го приема такова, каквото го дадат. Заставам зад комисията. Тя е избрана от целия парламент. От 9 души само двама са от ГЕРБ. За това е избрана от целия парламент, за да може като каже КЕВР - това е по тази методика цената - всички я приемаме.

Единственото, което трябваше да направим и направих, са поне 4-5 срещи със синдикати, бизнес, работодателски организации, министри, за да стигнем до този модел - да предложим на КЕВР различни изходни данни с тези съкращения, които се направиха. Като се произнесат за цената, ще я видим.
От една страна, се радвам, защото гражданското общество, когато дойде ГЕРБ на власт, се събужда, иначе спи в дълъг сън. Защо не се е стачкувало, когато се е правело безумието "Цанков камък"? Защо не се отиде на "Белене", когато там се заравяха милиарди? Какво беше това мълчание години наред? Сега 3,7 млрд. пасиви на НЕК как да се избият? С какво? Да продадем НЕК, БЕХ, да го фалираме, да вдигнем цената на тока? Тези 3,7 млрд. трябва да излязат от нашите джобове - държавата, властта, хората. Мълчим, мълчим, стават ВЕИ-тата, американските договори. Защо не се протестира, когато се подписаха договорите с американските централи?

Бистрят тарифите по тъмна доба

Снощи експертите на КЕВР работиха до късно, за да могат днес членовете да се запознаят с доклада за новото ценообразуване. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, след като беше изслушан в ресорната парламентарна комисия.
Той не отговори дали ще е еднаква добавката за бита и бизнеса. Иванов каза, че на заседанието на парламентарната комисия е било отложено разглеждането на законопроекта, внесен от Валери Симеонов, за прекратяване договорите с американските централи. От думите му стана ясно, че КЕВР няма становище по темата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай