Вдигат с десетачка помощите за 3-то дете

Вдигат с десетачка помощите за 3-то дете | StandartNews.com

Месечната надбавка за трето дете да бъде увеличена с 10 лв. и от 35 лв. да стане 45 лв., предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Така ще се стимулира тридетният модел в семействата, както предвижда управленската програма на правителството.

"Предложението е семейство с едно дете да получава 35 лева, с две деца - 85, а с три - 130 лв. След това от четвърто нататък месечната помощ ще е по-ниска, например 20 лв.", обясни във Варна вицепремиерът. До седмица той ще предложи на публично обсъждане промени в Закона за семейното подпомагане. Прагът на доходите, който дава право на домакинствата да получават детски обаче, ще остане без промяна - 350 лв. месечно на човек.

Без право на детски да останат майки, чиито непълнолетни дъщери родят, предвиждат още законовите промени. На практика и сега тези родители губят месечните помощи за дъщерите си, защото те престават да ходят на училище, след като станат майки. Социалното министерство ще засили и работата на здравните медиатори в ромските общности, където най-често се среща явлението "деца раждат деца". За целта трябва да се увеличи бюджета за здравните медиатори, в момента те са 180 и са помогнали за поставянето на над 3000 спирали, за да се предотврати забременяване и раждане от непълнолетни, обясни Калфин.

Ще бъдат пресечени и злоупотребите с подпомагането на майките студентки. Еднократната помощ от 2880 лв. вече ще се получава на две части, като втората ще е след представяне на бележка за заверен семестър.

Вицепремиерът потвърди, че ще настоява за великденски бонуси за пенсионерите, но само за тези с най-ниски пенсии. "Иначе, ако се раздадат за всички, бедните ще получат едва по 3-4 лева отгоре", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай