Вдигат осигуровките на 35 професии

Вдигат осигуровките на 35 професии | StandartNews.com

София. 35 професии ще имат по-високи минимални осигурителни прагове от 2015 г. Те вече са договорени, обяви служебният социален министър Йордан Христосков. По думите му договорените до момента споразумения обхващат около един милион българи. Средното увеличение на минималните осигурителни прагове е 4,1%. Под 1% увеличение на МОД е договорено в хотелиерството и ресторантьорството, производство на хлебни и тестени изделия продукти, съобщи зам.-социалният министър Румяна Георгиева, която отговаря за ресор осигуряване. Висок процент на увеличение е договорено в производство на компютри и комуникационни технологии - 11.3 на сто, а в селското стопанство увеличението на минималните осигурителни прагове е с 8.3 процента.

Възможно е да бъде приложено административно определяне на минималните осигурителни доходи за дейностите, за които не е постигнато споразумение, каза още Христосков. По думите му има тенденция на умишлено недоговаряне за минималните осигурителни прагове в някои браншове. В тези сфери, където от 2-3 години не е имало увеличение на осигурителната ставка, ще бъдат наложени административни увеличения, ако не се постигне съгласие между работодателите и синдикатите, увери министърът.

Досега 147 000 човека са подали заявки за еднократна помощ за отоплителния сезон, а до октомври социалното ведомство очаква около 270 хиляди, заяви зам.-министър Спаска Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай