Вдигат нов храм с пари от дядо Добри

Вдигат нов храм с пари от дядо Добри | StandartNews.com

Нов храм към манастира „Света Петка" в русенското село Копривец започва да се строи следващата седмица. Това съобщи русенският митрополит Наум, цитиран от агенция "Монитор". Над 50 000 лева за градежа са дарени от дядо Добри. Това е 1/3 от необходимите средства за вдигането на храма. Светецът от Байлово почина във вторник на 103 години. В последния си път той бе изпратен от Негово светейшество патриарх Неофит.

Проектът за църквата е готов отдавна, а освещаването на мястото е станало още преди две години. Новият храм ще се казва „Света Параскева", както се нарича параклисът, използван до момента за извършване на богослужения. Събитието е дългоочаквано и от митрополията се надяват новата църква да привлече повече богомолци към Светата обител. За нея сега се грижи игумения Мелания, която е и единственият обитател на манастира.

Средствата са дарени от дядо Добри през 2013 г. и началото на 2014 г., разказа предишният игумен на манастира архимандрит Емилиян, който по това време е игумен и на Басарбовския скален манастир. През 2013 г. старецът посетил първо Светата обител край Басарбово и дарил 1800 лева, с които била закупена земя за зеленчукова градина. „Парите бяха по два и пет лева, увити във вестник и облепени с тиксо", спомня си отец Емилиян. Същата година дядо Добри отишъл още веднъж и дал 2000 лева, а след това посетил и Копривец. Прочел за манастира в една книжка и много искал да помогне за построяването на църква. В следващите месеци превеждал парите, които е събрал, по банковата сметка на манастира.

"Господ и Светия дух го насочваха да помага. Ние не сме единствените, на които е помагал. Три портрета имаме и сега кандилце гори пред него като пред икона. Много сме му благодарни. Бог да го прости", каза през сълзи игумения Мелания пред Bulgaria ON AIR.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай