Вдигат Мемориала на "Шопската дивизия"

Вдигат Мемориала на "Шопската дивизия" | StandartNews.com

София. Мемориалът на войниците от I и VI пехотни полкове край НДК, загинали по време на Балканските и Първата световна войни, ще бъде възстановен. Той е бил разрушен по времето на комунистическия режим. Зам.-кметът на столицата Тодор Чобанов изрази увереност, ще Общинският съвет ще разгледа въпроса през октомври и ще даде положително становище за изграждането му в парка край НДК.

Мемориалът почти сигурно няма да е на оригиналното си място, на което в момента се извисява паметникът "1300 години България", а в рамките на пространството около Националния дворец на културата, което се реновира в момента. Очаква се строежът да бъде завършен в рамките на следващата година.

В вторник министърът на отбраната доц. д-р Велизар Шаламанов ще се срещне и с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да изрази официално одобрението на ведомството, както е по закон.

Инициативата за възраждане на войнишкия паметник бе започната преди няколко месеца от Пейо Колев, собственик на сайта "Изгубена България" и веднага събра голяма подкрепа от столичани.

Десетки граждани се стекоха на мястото, където е бил Мемориалът на загиналите, за да поднесат цветя и да почетат далите живота си за България. В церемонията участва и взвод от 24 гвардейци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай