Възстановяването на ски пътя в Банско е извършено по правилата

Възстановяването на ски пътя в Банско е извършено по правилата

Възстановяването на ски пътя в Банско е извършено по правилата | StandartNews.com

Ремонтът на ски пътя в Банско е извършен с разрешение на Министерство на околната среда и водите и дирекцията на Национален парк Пирин. Това става ясно от публикуваните резултати на сайта на парка. Проверката е извършена от експерти на МОСВ на мястото, където стана голямото наводнение в началото на ноември.

Повод за инспекцията е сигнал от екологични организации, че ски пътят се възстановявал „незаконно". Въпреки, че от МОСВ знаят за наводнението, за разрушенията след него и за обявеното бедствено положение, заради еколозите те отново изпратиха проверяващи. Нищо, че самото министерство е издало разрешителните. Това е поредният фалшив сигнал на еколозите срещу Банско. Преди седмица те доведоха в ски зоната екип на немската телевизия ARD, за да снима незаконните, според тях, ремонтни работи по ски пътя. Но от официалния протокол на проверката се оказва, че това е поредната лъжа.
В продължение на повече от 15 години едни и същи хора клеветят и пишат сигнали срещу Банско, ските и зимния туризъм. Въпросът е, защо Министерството на околната среда и водите се вслушва в явно неверните твърдения и се съобразява с фалшиви зелени сигнали. Ивелина Василева продължава да унижава институцията, която ръководи като обслужва томабелевски и други подобни интереси. Не са ли достатъчни фактите, за да разбере един български министър, че зелените работят за пари срещу интересите на държавата и туризма.

ЕТО РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКАТА, ПУБЛИКУВАНИ НА САЙТА НА Н.П. ПИРИН:

Проверка на ски-път №1 установи, че възстановителните работи са приключили

На 1 декември експерти на Дирекция „Национална служба за защита на природата" към МОСВ и служители от ДНП „Пирин" извършиха проверка на ски-път №1 „Бъндеришка поляна - Банско" в района на м. Пещерите
Проверено е изпълнението на възстановителните дейности (съгласувани с Писмо с изх. №2578/18. 11. 2016 г.), по компрометирани участъци от ски-пътя, за отстраняване на нанесени камъни и скална маса, ремонт на повредени тръбопроводи на системата за изкуствен сняг, обслужваща ски-пътя, както и по извозване на разрушените съоръжения от територията на НП „Пирин". Възстановителните дейности са необходими за отстраняване на щетите, нанесени от излизането на водите от коритото на р. Глазне в м. Пещерите и обявеното бедствено положение в Банско на 9 ноември 2016 г.

При проверката констатира, че:

- възстановителните дейности са приключени;
- пътят е видимо заравнен;
- инсталацията за изкуствен сняг работи;
- не е допуснато увреждане на съществуващата растителност в района на действие;
- не е допуснато замърсяване на околната среда;
- по трасето няма тежка строителна техника.

Коалиция „За да останат хора в България",

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай