Възкресиха църква, почната преди век (ОБЗОР)

Възкресиха църква, почната преди век (ОБЗОР) | StandartNews.com

Осветиха нов храм в радомирско село с голям празник

Местните вярват, че родът на Капитан Петко войвода е от Друган

Църква, чийто градеж почнал през миналия век, бе осветена с голям празник в радомирското село Друган. Храмът "Св. Възнесение Господне" е издигнат върху незавършения строеж на черква, датиращ от 20-те години на XX век. През 1932 г. става ясно, че няма да се съберат пари за завършване на храма заради импозантния замисъл. Тогава в черковния двор направили малък параклис върху руините на черква, останали от турско време. Десетилетия наред местните имат само параклиса. Незавършената черква стои самотно в църковния двор и едва през 2005 г. продължават строежа. От темелите е изваден голям камък, положен сега на постамент до новата черква. Върху него някога стояла тепсия, в която се събирали даренията. За това разказва Ненчо Мирков, който е основен двигател на издигането на новата черква. През 2002 г. той се пенсионира като офицер от армията, а година по-късно става кмет на селото и изкарва на този пост три мандата. С връщането си в родното си село има намерение да направи за хората нещо значимо. Имал идея да се възстанови съществувал някога манастир в землището на Друган на името на Св. Димитър. Но на общо събрание местните решават да се възстанови започнатата от дедите им черква. Делото му е продължено и от следващия кмет на селото Славчо Душков. Храмът се издига върху около 200 кв. метра.
Съграден и

завършен е с даренията и доброволния труд

на много местни хора. Със сумата от 50 000 лв в завършването му се включва и партия ГЕРБ. Храмът се изографисва от секретаря на кметството Веска Чакърова. Всяка от изписаните икони в олтара и на иконостаса си има дарител.

Пълният чин по празничното освещаване в събота беше отслужен от Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужие с протосингела на Софийска митрополия о. Ангел Ангелов, архиерейския наместник на Радомирска духовна околия иконом Иван Плочарски и свещеници от местното духовенство и от София. В последованието участваше и игуменът на Гигинския манастир йеромонах Никанор. Певците на клира бяха ръководени от секретаря на Митрополията Андрей Касабов. Молитвено на освещаването присъстваха много миряни, голяма част от които и дарители на храма, кметът на селото Славчо Душков, народният представител Ирена Соколова. Гости на събитието бяха и кметът на Радомир Пламен Алексиев, кметът на Перник Вяра Церовска и нейни заместници.

Скъпа ни е черквата, защото сами си я направихме, посрещаше многобройните гости на празника за освещаването Ненчо Мирков, записан като основен ктитор на храма. За всички беше приготвен курбан, а следобед в селото имаше и празнична фолклорна програма. Освещаването е голямо събитие за местните, както и за самия Ненчо Мирков. Когато се завръща в родното си село след военна кариера, той си спомня разказите на възрастни хора, че около Друган и двете съседни села Владимир и Старо село, които са били едно общо, е имало около 30 черкви, манастири и параклиси, но малко от тях оцелели и се поддържат. Имал желание да направи нещо значимо за хората и идеята му била да потегне параклиса "Света Троица" и да се погрижи за оцеляването на останалото от манастира "Св. Димитър". Хората обаче настояли да се направи нова, голяма черква. На големите празници им се налагало да отиват в храмовете в съседни села и това ги натъжавало. Така започнало всичко, макар че не било леко. Храмът е вдигнат, потегнат е и параклисът. Ненчо Мирков вече е отстъпил кметското място на Славчо Душков, но в празничния ден за освещаването на храма е сред хората, макар и с две патерици поради заболяване. За неделя е

насрочена първата венчавка на двама млади

от селото, записали сме и десетина предстоящи кръщенета, разказва Мирков. Празникът пък връща към спомени възрастна жена. "От детството си спомням благоуханието на топъл хляб. Баба палеше кандило, но не помня да ме е водила на черква. Баба я няма, а с нея сякаш си е отишъл и мирисът на истински хляб, но пък има нова черква", разказва жената. Тя си спомня и как преди много години една от най-главните улици в Перник се казвала "Агайн" по името на партизанска фамилия от Друган. От тази фамилия е и бащата на бившата депутатка от НДСВ Ралица Агайн. С корени от Друган е и народният представител от БСП Валери Жаблянов. Селото обаче е по-популярно с името на героя от криминалните хроники Янко Ваташки-Лудия. Със същата фамилия е и богословът от Шуменския университет проф. д-р Румен Ваташки, но между двамата няма родствена връзка. Безсъмнено една от гордостите на друганци в политиката е Александър Ботев. Като активен деятел на БЗНС, след 1913 година неколкократно е избиран за народен представител. През 1920 година става председател на Народното събрание, а през следващата година - министър на железниците, пощите и телеграфите в правителството на Александър Стамболийски. Малко известни са и предположения, че от Друган може да произхожда дядото на Капитан Петко войвода. Смята се, че Кирко или Киркооглу е роден около 1785 г. и е от жители на село Друган, които около 1800 г. се заселили в село Доган Хисар, Дедеагачко, основано от овчари от Друган. В този вид името на селото се среща в списъците на джелепкешаните от 1576 г.

Борисов: Бог дава различни неща

"Бог дава на хората различни неща. На едни - повече, на други - по-малко. На нас ни отреди да управляваме България в името на благоденствието на българския народ". Това каза пред миряни премиерът Бойко Борисов, който вчера посети новопостроената църква в Друган. Хората му благодариха за предоставената от партия ГЕРБ финансова помощ за довършването на черквата, а той каза, че такава е била Божията воляq и припомни притчата за вдовицата. Богатите дават по много, а тя дала за Бога и последното, което имала и затова Господ я харесал и дал за пример, каза Борисов и подчерта, че трябва да се държим за вярата във всичко, което правим.

Премиерът запали свещ в черквата и пожела да се ползва със здраве, а след това застана за снимка с танцьори от Радомир, поднесли като поздрав за него китка от народни танци. В селото го посрещнаха много хора, сред които и областното ръководство и кметове от ГЕРБ от цялата област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай