"Възкреси доброто": Кали търси помощ след битка с Чудовището

"Възкреси доброто": Кали търси помощ след  битка с Чудовището | StandartNews.com

След изваждането на големия тумор момиченцето се нуждае от скъпа терапия в Турция

8-годишната Калояна Енчева от Добрич е едно от слънчевите ни деца, което не е пожалено от съдбата. "Стандарт" разказа на страниците си нейната история, благодарение на което родителите й Павлина и Енчо Енчеви успяха да съберат средства и да заведат Кали за операция в турска клиника. Други медии също дадоха гласност на случая, за да помогнат на детето. Нещастието на семейството обаче продължава. Днес то отново се обръща към всички добри хора с молба за помощ, за да може единствената им дъщеричка отново да се върне в клас.

Заради забелязан проблем с очите преди време родителите завеждат детето на лекар. Установява се, че има тумор в главата. Момиченцето е оперирано в софийска клиника и уж всичко е наред, дори Кали се връща в училище. За жалост обаче радостта на семейство Енчеви трае кратко.

За по-малко от два месеца Кали отново започва да не вижда и това налага нови прегледи и изследвания, които установяват, че туморът се е възстановил. Именно това кара родителите на момиченцето да вземат решение следващата операция да не е в България, а в турска клиника.

Извикаха ни през декември на преглед

но докато бяхме там, състоянието на Кали се влоши. Тя имаше температура, получи и мозъчен инсулт, вследствие на което се обездвижи лявата половина на тялото й - не можеше да движи лявата си ръчичка и краче", връща през сълзи лентата на кошмара майката. Всичко това кара лекарите да предприемат операция по спешност, като на родителите казват, че не дават гаранция за изхода. "Слава богу, операцията мина. Професорът, който оперира детето ми, ми разреши да бъда при нея в реанимацията, защото каза, че има изключително силна връзка между нас и това може да й даде сили", разказва още Павлина. Майчината сила е тази, която помага на момиченцето да отвори очи след тежката операция. Лекарите казват на семейство Енчеви, че туморът е от изключително рядък вид - тератома 4 степен, който в медицинските среди бил наричан Чудовището.

"Обясниха ни, че такива тумори били рядкост и са по рождение. Образували се още в ембрионална възраст и се получавали от грешен код при деленето на клетката. Обикновено проявата била в по-късна възраст и предимно в областта на половите органи и при жени, и при мъже. Професорът, който оперира Кали, каза, че за първи път вижда толкова голям тумор от този вид,

и то в мозък на малко дете

през сълзи продължава разказа си изстрадалата, но решена да се пребори за детето си майка.
Пораженията, които Чудовището е нанесло на Кали, е това, че детето няма да вижда с дясното око, но специалистите давали надежда да вижда с лявото и да се възстанови движението на лявата засегната половина от инсулта. За това обаче ще е нужна продължителна и скъпоструваща терапия.

"Операцията бе на стойност 46 хил. евро, като от сметката на Кали заплатихме 35 хил. евро, които се събраха, а разликата бе поета от Фонда за лечение на деца в чужбина. Сега отново разчитаме и на фонда, и на добрината на хората. Казаха ни, че терапията ще е минимум 6 месеца, като ще се наложи по всяка вероятност и радиолечение, което също се прави само в Турция. Общо отново за рехабилитация ще са ни нужни около 45 хил. евро", казва майката.

ПОДАЙ РЪКА

Всеки, който иска да помогне на семейство Енчеви, може да го направи според възможностите си на разкритата дарителска сметка:

Калояна Енчева Енчева
IBAN: BG22 TTBB 9400 5526 8331 07
BIC: TTBBBG22
Societe Generale Expressbank
С майката на момиченцето Павлина можете да се свържете на тел. 0898 524 690

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай