Василев се скри в хотела на Тито

Василев се скри в хотела на Тито | StandartNews.com

Стачка на сръбските адвокати може да забави връщането му

Банкерът Цветан Василев е настанен в любимия хотел на югославския президент от комунистическата епоха Йосип Тито, научи "Стандарт". Четиризвездният "Краун плаза" в Нови Белград е същият, в който бе убит и Желко Ражнатович - Аркан. Василев, който се предаде в понеделник на полицията, засега остава на свобода, след като във вторник сръбският Висш съд му наложи най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Така банкерът ще може да изчака на свобода екстрадирането си.

Той обаче е с отнет паспорт и забрана да напуска града. Всеки ден между 9 и 15 часа Василев трябва да се явява в полицията за подпис. Той обаче може да сменя адреса си в рамките на Белград, но след като уведоми органите на реда. Очевидци твърдят, че собственикът на КТБ е бил забелязан и в петзвездния "Square Nine". Хотелът се намира точно срещу полицейското управление, в което банкерът трябва да се разписва.

Днес българската прокуратура бе официално уведомена от властите в Белград, че Василев се е предал. Съобщението е получено в 7.26 сутринта чрез факс от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" на МВР. В него се потвърждава, че Василев е задържан във вторник в 9 часа местно време, а три часа по-късно е изправен пред сръбския съд. Очаква се още днес хората на Сотир Цацаров да изпратят до сръбските си колеги искането за екстрадиция на банкера, научи "Стандарт". По закон срокът е 18 дни, но нашето обвинение няма да се бави.

По сръбските закони връщането на Василев може да се проточи повече от месец, но според неофициална информация процедурата ще бъде извършена до 10 дни, твърдят медиите в Белград. Причината е, че Сърбия се бори за членство в ЕС и ще използва случая да направи добро впечатление на Европа.

Решението за екстрадицията трябва да бъде взето от сръбския Висш съд, но след това последната дума има правосъдното министерство на западната ни съседка.

Казусът "Цветан Василев" обаче може да забуксува заради избухнала стачка на сръбските адвокати, която блокира работата на съда. Междувременно днес Софийският апелативен съд ще разгледа жалбата на защитата на банкера срещу 72-часовия арест, нареден от Софийската градска прокуратура в края на юли. Магистратите не допуснаха миналия петък разглеждането на искането, тъй като тогава Интерпол все още издирваше Василев.

Не трябва да се страхува от мен, а от вложителите

Кандидатът за депутат от ДПС Делян Пеевски изпрати отворено писмо до медиите. В него той отрича категорично информациите, че застрашава живота на Цветан Василев, и изразява подозрения, че обвиненията към него са опит за измъкване на банкера от българското правосъдие:

Във връзка с новотиражираните в последните дни твърдения на Цветан Василев и неговите адвокати, свързващи ме по някакъв начин с евентуални заплахи срещу живота и здравето на лицето Цветан Василев и неговото семейство, заявявам категорично, че подобни инсинуации са изключително нелепи и очевидно целят единствено създаване на предпоставки за поредното отлагане на явяването на Василев пред българското правосъдие. Отново наблягам на обстоятелството, че нямам никакви отношения с Цветан Василев и не желая никой и по никакъв повод да свързва името ми с това лице, а още по-малко името ми да се използва от това лице като оправдание за продължаващите вече няколко месеца опити от негова страна да избегне срещата си с българските съд и прокуратура.

Друг е въпросът, че сам по себе си фактът, едно издирвано от Интерпол лице, с повдигнато обвинение за извършено тежко престъпление, да поставя на прокуратурата условия за завръщането си в България, включително използвайки твърдения за несъществуващи заплахи срещу живота и здравето му, е твърде абсурден. Публично известно е също, че по повод подадените от Цветан Василев срещу мен сигнали за заплахи за неговия живот и здраве, бяха извършени необходимите проверки. Образуваните преписки бяха прекратени както от българската, така и от австрийската прокуратура поради пълната им несъстоятелност. Не от мен трябва да се страхува Цветан Василев, а от хилядите вложители в КТБ, които очакват от Цветан Василев не игра на криеница, а сериозни отговори на въпросите - къде са техните пари и как ще им бъдат възстановени от банката. На следващо място, предвид продължаващите инсинуации от страна на Василев и неговото близко обкръжение за пореден път заявявам, че нито аз, нито семейството ми имаме необслужвани кредити в КТБ или някакви други отношения или интереси, свързани с тази банка. Нека тези, които твърдят наличието на огромни мои кредитни задължения, да докажат това - или да преустановят празното говорене и спекулациите по тази тема.

Адвокатът: Има нови заплахи срещу него

Има нови заплахи за живота на банкера Цветан Василев. Това съобщи в ефира на Нова телевизия един от адвокатите му - Константин Симеонов. "Заплахи има от самото начало, има и данни за по-пресни действия от страна на някои хора. Става въпрос за обещание за плащане за поръчка. Има данни, че е получил заплаха за неговото елиминиране. Без коментар повече", обясни той.

Попитан дали това е свързано с предишния скандал между Василев и Делян Пеевски, адвокатът отговори положително.
"Съвсем отговорно потвърждавам, че семейството на Цветан Василев е заплашено. Това е от много време. Г-н Василев го е обявил това пред главния прокурор. Василев ясно е заявил, че се страхува за живота си и за живота на близките му. Декларацията на Василев е направена в писмен вид от колегата Карадалиев", обясни другият му адвокат - Христо Ботев.

Дадоха 28 млн. на пет общини заради КТБ

Порожанов притеснен за възможни санкции от ЕК, пишат закон за бързо връщане на парите от затворени банки

Министерството на финансите е предоставило 28 млн. лв. временни безлихвени заеми на няколко общини, чиито сметки са блокирани в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка. Това съобщи днес финансовият служебен министър Румен Порожанов. От бюджета община Белица получава 7,7 млн. лв., Бургас - 11 млн. лв., Айтос - 2,8 млн. лв., Созопол - 4,5 млн. лв., Раковски - 2 млн. лв. В Министерството на финансите се разглеждат искания за такива заеми от още пет кметства, за които има гласувани решения от общинските им съвети, каза още министърът. Това са Сливен, Гоце Делчев, Сунгурларе, Симитли и Казанлък. Общият размер на средствата, които се предвижда да им бъдат предоставени, е около 10 млн. лева.

До края на тази седмица вероятно ще има среща между БНБ, Министерство на финансите и EPIC (представителя на акционерите в КТБ) във връзка с предложението на чуждия инвеститор за оздравяване на банката, заяви Порожанов след заседанието на кабинета. Той нарече евентуалната среща "вербална комуникация". И подчерта, че инвеститорът трябва да покаже програма, от която да е ясно какъв "инструментариум" се предлага за "рекапитализация и осигуряване на ефективна подкрепа" за затворената банка.

Европейската комисия може да задейства наказателна процедура срещу България заради КТБ, прогнозира финансовият министър. Според него причината е неосигуреният достъп до гарантираните депозити. Според европейското право се изисква изплащането да започне 20 дни след като банката е престанала да работи.

В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Въпреки поетия ангажимент обаче не е изключено ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни. В министерството няма постъпили съдебни дела, свързани с КТБ, каза Порожанов. Има обаче много жалби от вложители в поставената под особен надзор банка, такива имало изпратени и в Европейската комисия.

Искров чака извинение от Вежди

Управителят на БНБ Иван Искров поиска извинение от Вежди Рашидов в писмо, което е публикувано на сайта на БНБ. "Ако не можете да представите доказателства за изложените от Вас твърдения за зависимости и плащания, касаещи личността Иван Искров, управител на БНБ, моля, да поднесете своите извинения относно неотговарящото на истината Ваше твърдение", се казва в писмото на Искров до Рашидов. "В противен случай ще предприема всички необходими действия, позволени от закона с цел защита на доброто ми име, включително и по съдебен ред", пише още Искров. По-късно през деня обаче вложители на КТБ атакуваха гуверньора с отворено писмо. "Вместо да се грижи толкова ревностно за "доброто" си име и да обвинява другите за сегашната репутация на БНБ, г-н Иван Искров трябва със същата енергия да обясни защо БНБ стигна дъното на общественото одобрение при неговото управление", пишат те до шефа на БНБ. "Вместо да заплашва със съд заради свободното му мнение на един честен данъкоплатец, какъвто е Вежди Рашидов, управителят на Централната банка трябва да обясни пред обществото какво е правил през всичките тези години и защо не е предупредил, че в КТБ има проблеми", казват още вложителите на КТБ.

Отпушват парите за санирането

Финансовата помощ за гражданите с ниски доходи, които участват в проект за "Енергийно обновяване на българските домове", вече ще се получава директно от Министерството на регионалното развитие. Решението за по-лесната процедура беше взето от Министерски съвет. Досега помощта за саниране се даваше едва след като се даде становище от Фонда за жилищно обновяване. Но парите в този фонд - 13 млн. лв., са блокирани в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка, която ги управляваше. Остава възможността на бедните семейства да се поемат на 100% разходите за обновяване, за да не се блокира по този начин санирането на цялата сграда, каза вицепремиерът Екатерина Захариева.

Обикновените клиенти са над всичко

Атанас Мерджанов, говорител на НС на БСП

Страната ни месеци наред се тресе от грандиозен банков скандал. Вместо с него служебният кабинет се е захванал с поголовна чистка, в която се сменят от областни управители до шефове на ВиК. За БСП са важни интересите на обикновените вложители, на общините, които не могат да обслужват плащанията си, на работниците, които не получават изработените възнаграждения, защото парите на предприятията им остават блокирани.

Банкерът с ятаци и в Кралево

Министерството на правосъдието на Сърбия на този етап не даде официална информация за това къде се намира в момента Цветан Василев. Източници от сръбското МВР обаче твърдят, че той спи в хотел "Интерконтинентал" в столицата Белград. Според белградския в. "Политика" Василев се криел в Парачин и Кралево през последните дни. А БЛИЦ твърди, че той щял да бъде арестуван до часове от сръбската полиция, която го следяла на територията на западната ни съседка. Но след негова среща в белградски ресторант с неизвестно лице той решил да се предаде по-бързо на сръбските власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай