Василев мисли за убежище в Сърбия (ОБЗОР)

Василев мисли за убежище в Сърбия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Белград. Цветан Василев ще става бежанец. Вчера, след като за първи път се появи пред медии в Сърбия, банкерът заяви, че обмисля възможността да поиска политическо убежище от властта в западната ни съседка. Точно в 12.30 часа сръбско време издирваният чрез Интерпол до понеделник Василев отиде пеша до полицейския участък в Белград. Той е длъжен всеки ден да се явява и разписва там. Банкерът се появи без охрана, придружен единствено от адвоката си - Илия Илиевски. В кариерата си юристът е защитавал някои от най-големите престъпници в западната ни съседка. Видимо притеснен и отслабнал Цветан Василев не пожела да се спре пред медиите, но въпреки това отговаряше на репортерските въпроси. Пред "Стандарт" Василев заяви, че няма да се връща доброволно в България, а ще изчака "абсолютно цялата процедура в законовия срок пред Висшия съд в Белград по искане за екстрадиция от страна на българските власти". Според него тя може да продължи и до една година. "Предполагам, че моите адвокати ще кажат каква ще бъде следващата ни стъпка. Аз съм в официална процедура по екстрадиция. Искам процедурата да мине по целия път", обясни Василев.

Банкерът коментира, че разследването, което се води срещу него в България, е политически мотивирано и че "марионетки на атаката са бившият министър-председател Пламен Орешарски и шефът на БНБ Иван Искров". "Върху мен се оказва неуправляем по своята сила политически натиск", допълни още той и заяви, че "ще се върне в България, когато се чувства сигурен". Десет минути след като влезе в полицейския участък да се разпише, банкерът напусна полицията и отново придружен от адвоката си, се отправи към хотела "Скуеър найн", в който е отседнал. "Чувствам се предаден от всички", каза още банкерът.
Както и в деня на предаването на Цветан Василев, и вчера сръбските медии имаха голям интерес към развитието на казуса с банкера. "Пред съдията още в понеделник вечерта Василев е заявил, че няма намерение да напуска Сърбия и да се връща в България", разказаха представители на медиите в Белград. Те коментираха още, че властите в Белград са притеснени от развитието на случая, тъй като имат интерес към членство в Европейския съюз, а евентуално забавяне на екстрадицията на Цветан Василев, би хвърлило "доста въпросителни върху работата на съдебната система в Сърбия".

Дава си паспорта, но не и ролекса

"Вземете ми паспорта, но ми върнете ролекса". Под това заглавие сръбският в. "Курир" акцентира върху скъпия часовник "Ролекс", който банкерът Цветан Василев трябвало да свали. "При ареста полицаите, както повелява редът, са взели и ролекса на Цветан Василев. При свалянето от ръката си той ги попитал: "Знаете ли колко струва и как да го съхранявате?" Тогава въпреки правилата, те го върнали на банкера", разказва "Курир".

Изданието пише, че на Василев му се наложило да престои няколко часа в помещение за лишени от свобода в съдебната палата на Белград.

Сръбската преса и вчера следеше под лупа случая "Василев". В. "Политика" съобщи, че окончателното решение за това дали Василев да бъде върнат в България ще вземе Министерството на правосъдието.

Съдът: Арест в България

Мажоритарният обственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев ще бъде задържан веднага, щом прекрачи границата ни със Сърбия. Това става ясно след решението на Софийския апелативен съд (САС) вчера. Магистратите с председател Красимира Медарова отхвърлиха искането на Василев да отмени постановения му от Софийската градска прокуратура (СГП) 72-часов арест. Според тях, той няма как да бъде отменен, защото до момента Василев не е арестуван или лишен от свобода. След края на съдебното заседание адвокатът на Василев - Констатин Симеонов, заяви, че ще му предаде какво е определението на съда и той сам ще вземе решение какво да предприеме. Вероятно днес защитникът ще пътува за Сърбия, за да се срещне със сръбския си колега.

Фабриката му в шок дали ще има заплати

"Дали ще има заплати за работниците във фабриката на Цветан Василев в Сърбия", пита белградският вестник "Курир" вчера. Изданието припомня развитието на казуса в последните дни, като посочва подробно всичко около предаването на банкера и мярката му за неотклонение. Темата продължава за това дали все пак няма да се блокира работата на фабриката за стъкло и дали работниците - около 1000 души - ще получат заплатите си. Припомня се широко и за откриването на поточната линия за чаши и за това как на мащабната инвестиция от близо 20 милиона евро е присъствал сръбският президент Томислав Николич. Всекидневникът описва отново правната процедура, че Сърбия очаква от България документите за екстрадирането на банкера.

Цацаров поиска незабавна екстрадиция

Документите за екстрадиция на Цветан Василев у нас изпрати вчера прокуратурата до властите в Белград, съобщиха от държавното обвинение. Към молбата са приложени документи, които описват престъплението, в което е обвинен банкерът, както и времето и мястото на тяхното извършване, така и приложимите спрямо тях законови разпоредби. В документите фигурира и подробно описание на Василев, помагащо за установяването на самоличността и гражданството на банкера. Според съобщението на прокуратурата сръбските власти ще трябва да разгледат и да се произнесат по същество на молбата за екстрадиция. Окончателното становище ще даде министърът на правосъдието на Република Сърбия, който преценява дали да се изпълни съдебното решение на сръбския съд, твърдят от прокуратурата. Третата фаза на производството по екстрадицията е предаването на Василев - в случая за което се уговаря дата, час и място.

Премиерът: Да си понесе отговорността

"Цветан Василев трябва да се върне в България и да поеме своята отговорност", заяви служебният премиер Георги Близнашки вчера. "Василев трябва да се върне, да съдейства на правосъдието за бързо изясняване на ситуацията във и около КТБ. Той е длъжен да го направи. Залогът е огромен", коментира той.

2 години връщаха у нас Дорон

Случаят с очакваната дълга процедура по екстрадиция на издирвания от Интерпол шеф на КТБ Цветан Василев не е прецедент. Година и девет месеца след задържането му в Италия, бе екстрадиран у нас Дилян Дорон. Бизнесменът бе обвинен в опит за тайна приватизация на банка "Биохим" и бе задържан на 8 март 1994 г. Той бе пуснат на свобода под гаранция, но без да я плати, се укри в чужбина. Междувременно прокуратурата повдигна срещу него още едно обвинение - за документна измама - и поиска да отговаря за присвояването на 56 млн. лв. от фирмата за научно-техническо разузнаване "Инко". Парите са били преведени от сметката на фирмата в "Биохим" в лична сметка на Дорон. Той бе обявен за международно издирване и бе арестуван чрез Интерпол в Швейцария. В края на януари 1996 г. бе екстрадиран в България при изричното условие на швейцарците, че у нас няма да му се търси съдебна отговорност за приватизацията на банката, а само за измамата. Съдебната сага приключи на 24 юни 2004 г., когато Дорон бе оправдан по това обвинение поради липса на доказателства след окончателно решение на Върховния касационен съд.

6 месеца, след като бе арестуван, бе върнат от чужбина у нас скандалният бизнесмен от началото на прехода Димитър Димитров-Митьо Шашмата. Той и бизнесменът Павел Тренев бяха обвинени заедно със седем служители на Централна кооперативна банка за присвояването на 6 млн. долара. След близо 19 години проточил се процес отпаднаха поради давност обвиненията срещу тях. След източването на парите Митьо Шашмата избягал в Нова Зеландия, където получил гражданство под името Едмон Дантес по аналогия с героя на Александър Дюма от романа "Граф Монте Кристо". Димитров - Дантес, бе пуснат за издирване от Интерпол и арестуван през 2002 г. във Венеция на слизане от ферибот от Гърция, на който пътувал заедно с луксозното си "Бентли". Съдът разреши екстрадирането му в България по обвинения за измама и присвояване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай