Васил Маринов: Не сирийците създават проблемите

3860 сирийци има в момента в България, по данни на МВР

Васил Маринов: Не сирийците създават проблемите | StandartNews.com

София. "Не са сирийците тези, които създават проблемите в столицата", заяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов по време на извънредно заседание на Столичния общински съвет, посветено на ситуацията с бежанците. "Една минимална част от престъпленията в София са извършени от чужденци, в това число и бежанци", заяви зам.-министърът.

По данни на МВР сирийските граждани към момента в страната са 3860, като жени и деца от тях са около 2000, а 1860 са мъжете.

Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов съобщи, че идеята и усилията на МВР са насочени към това нововлизащите бежанци в страната ни да бъдат настанявани в други два бежански центъра – в Момчилград и в Харманли.

„Факт е, че симптомите за заливане от бежанска вълна се виждат още от преди една година и още от тогава капацитетът на бежанските центрове у нас е бил запълнен на 80%. Държавата не бе направила нищо за това да се разшири този капацитет", посочи зам.-министър Маринов.

Един милион лева на месец струва на МВР издръжката на граничните полицаи, които са разположени на границата с Турция и следят за бежанския поток, стана ясно от думите на заместник-министъра на вътрешните работи. „България е на ръба по отношение на финансовата издръжка на бежанците, а парите не стигат за никъде", заяви Васил Маринов. По думите му всички ведомства на правителството търсят последни финансови резерви, за да се справят с бежанската криза. Той повтори тиражираната от седмици сума за издръжката на един бежанец в размер на 1084 лева на месец, като те включват средствата за храна, санитарните пакети и дори болнична помощ.

Основният фокус в момента е поставен върху оборудването и ремонта на двата нови бежански центъра по граничните райони, където ще могат да бъдат настанявани бежанци и така ще се намали натискът в столицата. Общински съветници се оплакаха, че не са били предупредени за разкриването на центрове за настаняване на граждани, които търсят закрила у нас. „Преди да бъдат разкрити двата бежански центъра в столицата, се състоя среща между премиера Пламен Орешарски, вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова", отговори Маринов.

Васил Маринов посочи още една идея във връзка с бежанската вълна, като това е идея на фондация „Помогни на нуждаещите се", и се състои в изграждане на специални стаи в бежанските центрове, които ще бъдат оборудвани като места за религиозни служения. „Такива стаи има навсякъде в Европа", отбеляза Маринов. По думите му, основната цел на тази идея е силно религиозни бежанци да се молят на място в центровете, а да не ходят в храмовете в центъра на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай