Варненец стана Готвач на годината с вариант на пататник

Варненец стана Готвач на годината с вариант на пататник | StandartNews.com

Варненецът Васил Якимов е новият Готвач на годината в 11-то издание на Националната кулинарна купа на България 2018 г. Над 130 майстори-готвачи от страната и чужбина мериха сили в престижното събитие, което се проведе в Пловдивския панаир.

Васил Якимов пребори конкуренцията в тема „Модерна класика – Българска история" с предястие, базирано на родопския пататник и основно с агнешко месо. Христо Фидов, Георги Раев и Георги Андреев пък спечелиха отборните битки с тема „Иновация – трактовка на популярни френски ястия". Тристепенното меню даде поле на изява на отборите тази година да покажат умения в приготвяне на супа от трюфели, основно от пъдпъдък, грозде и коняк и десерт лимонов тарт с меренг. Раздадоха се награди и в направления Пицар на годината, филетиране на риба, категория Телешко месо, Паста, пише "Марица".

Стефани Младенова спечели титлата Сладкар на годината. Най-изкусителнатата категория тази година беше с тема „България-Люлка на цивилизацията, Тракийско златно съкровище". Скулптури – шедьоври от шоколад създадоха участниците в първия кръг на надпреварата. Българската традиция беше основен акцент на втория кръг на сладкото състезание. В него участниците мериха сили в тема Българска роза. Стефани Младенова и опонентите й изработваха и петифури с основен продукт българско саламурено сирене и декорация Българска шевица. Кулинарна купа на България се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи с председател Андрей Стоилов. Сред лицата на БАПГ са някои от най-утвърдените и популярни български шеф-готвачи като Иван Манчев, Андре Токев, Димо Димов и Николай Боруков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай