Върнаха отново в природата скален орел

Върнаха отново в природата скален орел | StandartNews.com

Стара Загора. Млад скален орел, който бе лекуван в спасителния център за диви животни в Стара Загора би пуснат отново в природата. Церемонията бе край площадката за подхранване на лешояди над с. Тъжа завчера. Преди да полети отново в небето птицата е била маркирана със стандартен орнитологичен пръстен, както и пластмасов пръстен В06. Те ще позволят на природозащитниците да разпознаят орела, ако отново бъде уловен.

„Въпреки облачното време, над Тъжа, до волиерата ни посрещнаха общо 14 от предварително освободените белоглави лешояди, като сред тях бяха две диви, немаркирани от нас птици, очевидни гости от друго място", обявиха със задоволство природозащитниците.

Орлето е било намерено именно тук, до волиерата, поддържана в рамките на проект за завръщане на лешоядите в България. Птицата е бил силно изтощена и се оставила да бъде уловена с голи ръце от служител на проекта. Настанена е в спасителния център за диви животни в Стара Загора. За щастие, младият орел нямал счупвания и други видими наранявания и след общо-укрепваща терапия и топли грижи, бързо се възстановил, готов да се върне обратно в природата.

Скалните орли са сред най-едрите орли в България. В средата на миналия век, гордите птици са докарани на ръба на изчезването. Днес вече числеността им се стабилизира, като най-много двойки са установени именно в Стара планина и Предбалкана. Тези могъщи птици често използват трапезата на лешоядите, като са толкова агресивни и силни, че успяват да ги прогонят. Друга интересна особеност на скалните орли е, че се хранят с костенурки. Въпреки силните си клюнове и нокти, те не могат да счупят коравите им коруби, затова улавят костенурките и ги пускат отвисоко, върху предварително набелязани скали.

Скалните орли са признати за уязвим вид, защитен от Закона за биологичното разнообразие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай