19:40 ч.

08.02.18

2 мин.

0

0

0

Въдворяват в събота митрополит Даниил

от редактор |

Въдворяват в събота митрополит Даниил

Новоизбраният Видински митрополит Даниил ще бъде въдворен на новата си служба в събота, 10 февруари. Той ще бъде посрещнат на границата на Видинска епархия. Църквата „Света Параскева" в село Сумер, община Монтана, е първият храм, в който ще бъде посрещнат новоизбраният Видински митрополит Даниил по пътя за въдворяването му във Видинска епархия.


Според предварителната програма на 10 февруари в 12 часа Негово Високопреосвещенство ще посети храма и ще бъде посрещнат от миряните. „Всички хора се вълнуват и очакват с радост събитието", казва Лидия Митрофанова, кмет на Сумер.


В 13 часа Владиката Даниил ще бъде посрещнат в центъра на Монтана, където се очаква да направи обръщение към вярващите. След това ще посети църквата „Св. св. Кирил и Методий" - главният храм на областния град, и ще отпътува за Видин. Там по предварителна програма трябва да бъде посрещнат в 16 часа.


Драговитийският епископ Даниил бе прогласен от Българския патриарх Неофит за Видински митрополит на 4 февруари. Това стана след като архиереите от Светия Синод го избраха с 11 гласа от общо 13 гласували. Преди това Видинската епархия бе ръководена 30 години от Негово Високопреосвещенство Дометиан, който почина на 18 септември миналата година.


Тържествата по въдворяването ще продължат и в неделя. Ето програмата на събитието по часове.


10. 02. 2018 г. /събота/


* 12.00 ч. Посрещане на границата на Видинска епархия в храма на село Сумер, община Монтана.


* 13.00 ч. Посрещане на Видинския митрополит Даниил на площад „Жеравица" в град Монтана.


* 16.00 ч. Посрещане на новоизбрания Видински митрополит Даниил и гостите на Видинска епархия на площад „Бдинци", град Видин.


* 16.40 ч. Литийно шествие от площад „Бдинци" до Катедрален храм „Св.вмчк. Димитър Солунски"


* 17.00 ч. Чин на въдворяването на Видинския митрополит Даниил и вечерно Богослужение;


11.02.2018г. / неделя /


* 07.30 ч. Начало на утринното Богослужение.


* 08.30 ч. Посрещане на Видинския митрополит Даниил и гостуващите архиереи в Катедрален храм „Св.вмчк. Димитър Солунски", гр. Видин.


* 09.00 ч. Начало на светата Литургия.


* 11.30 ч. Приемане на поздравления от православните християни в храма.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай



Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент