В Северозапада: Събарят село, за да продадат тухлите и керемидите

В Северозапада: Събарят село, за да продадат тухлите и керемидите | StandartNews.com

Цяла улица в село Дълго поле е останала без къщи, всичките са съборени, съобщи кметският наместник Асен Асенов. Съборени къщи могат да се видят и по други улици на запустялото село. Асенов е кметски наместник на съседното село Бела, в което живеят 70 души, но обслужва и Дълго поле.

Причината за събарянето на къщите е възможността собствениците им да вземат по някой лев за материала – тухли, греди и керемиди. Все още такива материали, предимно за ремонти, се търсят в съседните села Костичевци, Скомля, Медовница. Преди събарянето къщите са били обявявани за продан, но нито една не е изтъргувана, макър и на цени под 1000 лв. Затова наследните на някогашните стопани ги събарят.

Село Дълго поле се намира на 5 км от главния път Е-79 Видин – Монтана. Отбивката е между селата Бела и Скомля. Известно е с богатата си земя, в която се ражда всичко. Заобиколено е от три реки, има и много извори, някои от които са минерални, но не са проучени.

Дълго поле е създадено през 1630 година около кладенец с хубава вода. През 1899 година в него било открито училище. Има 130 къщи, но собствениците им отдавна са напуснали този свят, а наследниците им рядко се връщат в тях. От няколко години само две са обитаеми. Те се намират в двата края на една от улиците. В тях живеят две възрастни семейства.Една от двойките прекарва зимите при децата си, а другата остава в Дълго поле. В селото не идва автобус, лекар, няма магазин. Само фурнаджия им кара с лека кола хляб по един път в седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай