19:40 ч.

02.01.18

2 мин.

0

15

0

В Северозапада: Събарят село, за да продадат тухлите и керемидите

от Първолета Цветкова |

В Северозапада: Събарят село, за да продадат тухлите и керемидите

Цяла улица в село Дълго поле е останала без къщи, всичките са съборени, съобщи кметският наместник Асен Асенов. Съборени къщи могат да се видят и по други улици на запустялото село. Асенов е кметски наместник на съседното село Бела, в което живеят 70 души, но обслужва и Дълго поле.


Причината за събарянето на къщите е възможността собствениците им да вземат по някой лев за материала – тухли, греди и керемиди. Все още такива материали, предимно за ремонти, се търсят в съседните села Костичевци, Скомля, Медовница. Преди събарянето къщите са били обявявани за продан, но нито една не е изтъргувана, макър и на цени под 1000 лв. Затова наследните на някогашните стопани ги събарят.


Село Дълго поле се намира на 5 км от главния път Е-79 Видин – Монтана. Отбивката е между селата Бела и Скомля. Известно е с богатата си земя, в която се ражда всичко. Заобиколено е от три реки, има и много извори, някои от които са минерални, но не са проучени.


Дълго поле е създадено през 1630 година около кладенец с хубава вода. През 1899 година в него било открито училище. Има 130 къщи, но собствениците им отдавна са напуснали този свят, а наследниците им рядко се връщат в тях. От няколко години само две са обитаеми. Те се намират в двата края на една от улиците. В тях живеят две възрастни семейства.Една от двойките прекарва зимите при децата си, а другата остава в Дълго поле. В селото не идва автобус, лекар, няма магазин. Само фурнаджия им кара с лека кола хляб по един път в седмицата.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:29 · 04.01.2018
Лесно се разрушава и краде но трудно се инвестира и строи.Това пак показав липса на работеща полиция и мафиотски вързки, кражбите стават с чадър от полицията.
РАДЕВ · 21:30 · 03.01.2018
НЯКОЙ ДЕН МОЖЕ ПЪК ИЗРАЕЛТЯНИ ДА ДОЙДАТ
Потребител · 20:23 · 03.01.2018
Някога там живееха десетки хиляди турци. Бачкаха си хората и на никого не пречеха да си гледат кефа и рахатлъка. Но бугарина нали си е циганска свиня ~ принуди ги да се изселят. Във "Велика България" нямаше място за тях. Та ромските нашествия са Божието възмездие за трагичната съдба на ония клетници, изкоренени от родните си земи.
Потребител · 18:08 · 03.01.2018
Българин нарича българин циганин.То mай наистина смe циганска държава.
Потребител · 12:58 · 03.01.2018
Да, България се разгражда и самоизяжда !
Потребител · 09:00 · 03.01.2018
УЖАС!!! Тия скоро ще почнат да се самоизяждат там. Нещата вървят към поставяне на телени огради около северозапада и КПП
Потребител · 05:45 · 03.01.2018
Собствeницитe са длъжни да си подържат имотитe.ако нe плащат данък зграда, имота прeдставлява опасност,нe отговаря на нормативитe наложeни от общината или закона e рeдно да сe отнeма,продава или разрушава.Така сe прави навсякъдe
Потребител · 06:46 · 03.01.2018
@Потребител Така ти сe иска, циганино, ама няма да станe! Първо всички цигански нeзаконнопостроeни на чужда или държвана зeмя куптори да бъдат сринати до основи и заличeни от зeмята, тогава eла да ми раздаваш правила за моя имот! Когато държавата оправи прeстъпността на твоeто циганско плeмe и го постави на мястото, коeто заслужава, тогава eла и ми кажи, чe моята къща защрашавала, когато e навътрe в двора и аз си плащам данъцитe! А, да видим, сeга!
Потребител · 02:29 · 03.01.2018
Това, че някъде няколко бабички пожелали да им сринат къщите понеже им трябвали жълти стотинки, не значи, че България може да си позволява намеса в собствеността на хората. Много им се иска на някои цигани да изземат къщата на дядо ми и се настанят и я освинят за един месец. Няма да стане! Само през трупа ми ще дерибействат цигани в къщата на моите деди! Разрухата на селата се дължи на некадърното управление на държавата, което прогони хората от там.
Потребител · 02:30 · 03.01.2018
@Потребител Разрухата на къщите се дължи на циганите, които влизаха в имота ми десетки пъти, докато най-необезпокоявани от никого изрязаха всички метални части, включително и перилата на стълбата, извадиха врати и прозорци, свалиха керемидите от покрива, изнесоха кревати и всичко, което ставаше за ипотреба, дори електромера и помпата за напояване. Къде са били полицията и съседите, докато циганите са рязали с ъглошлайфа няколко дни вратите и прозорците на остъклените тераси и входна част на къщата?!
Потребител · 02:35 · 03.01.2018
@Потребител Прозивол на крадците на село! Престъпност! Сега се говори и за произвол на държавата спрямо имотите, ама няма да мине номерът! Село Дълго Поле е някаква си махала и няма да дава пример на цяла България!
Потребител · 02:35 · 03.01.2018
@Потребител Куршум за цсеки циганин или мигрант, който се опита да живее в къщата на дядо ми и баба ми, благородни, честни и трудолюбиви българи, прекарали живота си в тази къща в дълги години разбирателство, мир и любов. Няма цигани и мигранти да оскверняват паметта на моите деди! До последната тухла да се събори, но на цигани и мигранти няма да я дам тази мила къща на рода ми и спомените ми.
Потребител · 20:49 · 02.01.2018
Колкото и да e тъжно, същото би трябвало да станe практика и в други насeлeни мeста къдeто къщитe са като съборeтини, грозящи пeизажа и създаващи впeчатлeниeто за бeзкраина мизeрия и бeднотия. По 100 наслeдника в чужбина или София и на никои нe му пука чe къщитe на баба/дядо сe сриват от нeподдръжка. Ако сe съборят и заличат понe щe сe види красотата на природата, на собствeницитe трябва да сe дадe пeриод от година-двe да рeмонтират имота и ако нe -> тогава имота да сe иззeмe от държавата и да сe ползва или разруши.
Потребител · 02:13 · 03.01.2018
@Потребител Ти да не си луд, бе? Къде си виждал такова изземане на имоти от държавата освен при комунистите? Никой няма право да пипа с пръст моите наследствени имоти. Ако искам ще си ги оправям и след 50 години. Да не ме е принуждавала България да напускам бащината къща и търся оцеляване в чужбина. Като се е стигнало да ни прогонят от Родината, значи че трябва да търпят и последствията от това.
Потребител · 02:14 · 03.01.2018
@Потребител Нека картината отразява истината, разрухата на страната и човешките ценности у нас! Ако държавата се опита да управялава имота ми, ще я съдя до дупка за компенсации. Оправяйте си финансите, тогава ми приказвайте за пейзажи!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент