В Пловдив се проведе тържествената света литургия за Съединението

В Пловдив се проведе тържествената света литургия за Съединението | StandartNews.com

Председателят на парламента Цвета Караянчева присъства на тържествената света литургия в църквата "Св. Богородица" в Пловдив по случай 133-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Празника на Пловдив.

Да бъдем здрави, да бъдем отговорни ние, политиците, за да служим по-добре на българските граждани, каза след службата Караянчева, цитирана от БТА. Тя призова всеки поне един път на ден да си каже "Съединението прави силата", като според нея така ще бъдем по-силни, ще бъдем заедно и истински. Защото по думите й в тези времена имаме все повече нужда да бъдем обединени, а сме доказали, че ако сме обединени и заедно зад обща кауза, винаги побеждаваме.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов допълни, че Съединението дава тази сила, която може да ни даде само по-добрия път. Според него Съединението не трябва да го възприемаме като съединение на всички тези, които спорят днес в обществено-политическия живот, трябва да бъде послание към семейството. Защото, по думите на Цветанов, ако се обединим в семейството, можем да бъдем по-миролюбиви, по-отзивчиви и всеотдайни в обществените си дела.

Обединени можем да постигнем всичко. Това послание отправи към пловдивчани и гостите на града кметът на Пловдив Иван Тотев. Той подчерта, че 6 септември може би е най-важната дата за България, достоен да бъде дори национален празник на страната. Ден, в който българският народ взема съдбата си в свои ръце, когато се случват събития, които са немислими по отношение на геополитическата обстановка по това време, в който българският народ казва, че "ние искаме да бъдем заедно и единни, и ден, защитен по най-добрия начин от Българската армия", допълни Иван Тотев. И всичко това започва от Пловдив, в сърцето на един град, събрал през последните 7 години, тогава, българската интелигенция, каза още кметът.

На молебена присъстваха народни представители от Пловдив и областта, областният управител Здравко Димитров, председателят на общинския съвет Савина Петкова, заместник-началникът на отбраната ген. Димитър Илиев, кметове на райони и много граждани.

След литургията, отслужена от митрополит Николай с духовници от пловдивската епархия, официалните лица поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов на площад "Римски стадион".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай