В неделя пускат едната лента на пътя Смолян-Мадан

В неделя пускат едната лента на пътя Смолян-Мадан | StandartNews.com

На 16 септември ще бъде отворена едната лента за движение при най-голямото срутище в страната - по главния път Смолян-Мадан. Това реши късно снощи работна група от 17 специалисти - проектанти, геодезисти, представители на КАТ, Горското стопанство, пътноподдържащата фирма, местната и регионалните власти, след инспекция на място в късния следобед вчера.

Само преди дни транспортни фирми в региона заплашиха, че ако пътят не бъде отворен, ще има протести.

„Свлачището продължава да е активно, то не се е успокоило, но предвид безопасността, са набелязани мерки, които трябва да се свършат до 15 септември. След като бъде отворен пътят, дейностите ще продължат, може би до края на месеца. Ако тяхното естество налага затваряне, може би временно ще затваряме, но за кратки интервали", обясни областният управител Недялко Славов.

От огромното срутище и затварянето на пътя са засегнати 11 села.

В началото на месец март тази година тонове земна маса и скали се свлякоха и затвориха основния път, свързващ област Смолян с област Кърджали и съседна Гърция. Жителите на 11 села останаха без достъп до Смолян и се наложи да обикалят 40 километра обходен маршрут през село Смилян, за да стигнат до Смолян.

Веднага след акитивизиране на срутището беше сформирана експертна група - 20 топ специалисти от страната с председател доц. Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет. На мястото беше и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай