В неделя местим часовниците с един час напред

В неделя местим часовниците с един час напред | StandartNews.com

В неделя 3.00 часа сутринта ще преместим стрелките на часовниците си с един час напред. Така ще преминем към лятното часово време.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Пръв Уилям Уилет предлага промяната през 1907 година. Предложението му е прието с неодобрение от английския Парламент, въпреки, че за него се застъпили мнозина. Практическото въвеждане на лятното часово време е въведено през 1916 година в разгара на Първата световна война от немското правителство. Те определят промяната да важи за периода 30 април - 1 октомври 1916. Малко след това и британците приемат смяната на времето, като за тях започва от 21 май 1916 година. Две години по-късно Конгресът на САЩ установява няколко часови зони, като вмъкват и лятното часово време. Там обаче тази новост среща сериозен отпор и скоро е отменена.

В България смяната на времето е въведена на 1 април 1979 година.

Не са малко хората, които категорично не одобряват лятното часово време. На първо място става все по-добре аргументиран факта, че икономическият смисъл от тази промяна е пренебрежим. Редица проучвания доказват, че не се пести електроенергия. По данни на Електроенергийния системен оператор лятното часово време спестява 23 млн. киловатчаса електроенергия,тоест 54 стотинки на човек.

Не са за пренебгрегване и оплакванията на хората, свързани с промяната на вътрешния им часовник само с един час. Хората преживяват това със засилена умора и невъзможност да се нагодят бързо към новото време.

През последните години много лекари изнасят данни от провеждани с години изследвания, които водят до тревожни изводи. Шведски специалисти установили, че преминаването към лятно часово време повишава броя на инфарктите, докато след есенното връщане на стрелките този риск слабо се понижава. Учените взели данните от регистъра за инфарктите между 1987 и 2006 година. Оказало се, че седмица след пролетното преместванене на стрелките броят на инфарктите нараства с 5%.

В последните години все по-често се дискутира отмяната на лятното часово време, като зад това желание застават както обикновени граждани, така и представители на бизнеса.

Връщането към астрономическото часово време ще бъде в 4.00 часа на 25 октомври 2015 г. Тогава часовниците ще се върнат с един час назад.

Интересни факти свързани с лятното часово време:

Предотвратен терористичен акт

През септември 1999 смяната на времето спасява живота на десетки хора. Терористи от Западния бряг подготвят бомби с часовников механидъм и ги вкарват в Израел. Само че терористите не отчитат смяната на времето при настройката на взривните устройства и те избухват с един час по-рано. В резултат при атентата загиват трима терористи вместо планираните пътници в два автобуса.

Проблем с разписанията на влаковете

За да се спазят публикуваните разписания, влаковете не могат да напускат гарите преди предварително обявения час. Така че при смяната на часовниците през октомври всички влакове на Amtrak в САЩ, които в 2.00 се намират на гара изчакват цял час преди да продължат своето пътуване. Много пътници с изненада установяват, че по този начин тяхното пътуване се удължава точно с един час. През пролетта пък всички влакове, които пътуват през нощта имат планово закъснение от 1 час и се опитват да го наваксат по трасето.

Раждания и рождени дни

Близнаци, които са родени в 11:55 и 12:05 имат различни рождени дни. Смяната на часовниците обаче може да промени и поредността на тяхното раждане. През есента едното бебе може да се роди в 1:55, а второто да се роди 10 минути по-късно в....1:05. Пред пролетта пък се увеличава интервала между ражданията на близнаците. Така например през ноември 2007 Лаура Кириоли в щата Северна Каролина е родила своя син Питър в 1:32 местно време, а 34 минути по-късно е дарила живот на дъщеря си Алисън. Според документите обаче Алисън се е родила в 1:06 или преди своя брат-близнак.

Антарктида

Любопитно е, че дори на Антарктида има зимно и лятно часово време, въпреки че на ледения континент изобщо няма дневна светлина през зимата, а през лятото слънцето грее по 24 часа на ден. Причината за смяната на часовниците се крие в това, че учените от изследователските станции синхронизират часовниците си с Чили и Нова Зеландия, откъдето получават доставки на храна и други продукти. Престъпност Изследване на правозащитните органи в СЩА е показало, че престъпността спада с между 10 и 13% заради смяната на часовниците. Причината се крие в това, че повечето престъпления се извършват в тъмната част на деня, а именно смяната на времето осигурява дневна светлина до по-късно вечерта през лятото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай