В Мизия негодуват срещу раздаването на помощите

В Мизия негодуват срещу раздаването на помощите | StandartNews.com

Мизия. Мнозина в Мизия негодуват срещу начина, по който се раздават даренията, направени за пострадалите хора от наводнението през август, съобщи заместник-кметът Николай Нековски. Помощите се разпределят от обществен съвет, избран от жители, събрани на централния площад.

Съветът е прибирал одяла, печки, хладилници и ги е раздавал на нуждаещи се от покъщнина. Ние не знаем кой какво е получил, защото никой не е водил статистика за това. Няма и приемателни и предавателни протоколи. Пострадалите се разгневили, когато научили, че някои са взели по две печки и продават втората или други вещи. До това доведе площадната демокрация, смята Нековски. Даренията са били събирани не в общинските складове, а в частни магазини и къщи, поради което върху раздаването им няма никакъв контрол.

Каквото е раздавала общината, всички знаят. Защото и за един хляб или консерва хората се разписваха, обясни Нековски. Имаме списъци с имена и какви продукти или вещи е получавал всеки по дати. Общината е наела и помещения, в които се събират помощите.

БЧК също има точни данни кой е получил парите от даренията чрез есемесите. Ваучерите на международния червен кръст и червен полумесец също са раздавани стриктно.

Общинският съвет в Мизия е поискал отчет от обществения съвет на кого какви дарения са раздадени. Спираме този начин на разпределение на помощите, каза още Николай Нековски. Напоследък хората се оплакват и за раздаване по политически признак, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай