В Деня на недоносените откриха Семеен център за подкрепа

В Деня на недоносените откриха Семеен център за подкрепа | StandartNews.com

На 17 ноември се отбелязва Световният ден на недоносените деца. Родители, специалисти и ангажирани с темата напомнят за специфичните трудности, с които се борят преждевременно родените деца и техните семейства.

На празника официално беше открит първият в България Семеен център за недоносени деца „Малки чудеса", създаден от Фондация „Нашите недоносени деца".

В България все още не съществува Национална програма за проследяване на недоносените деца след изписването им от неонатологичните отделения. Преждевременно родените бебета са изложени на повече и специфични рискове, в сравнение с доносените бебета. Голяма част от усложненията, възникващи в следствие на тези рискове, могат да бъдат избегнати, или
поне последствията от тях да бъдат намалени, ако тези рискове се проследяват внимателно и се реагира навреме. У нас обаче родителите рядко имат пълна и достъпна информация за това.

Семеен център "Малки чудеса" е най-амбициозният проект на Фондацията от самото й създаване до момента. Целта му е да осигури комплексна подкрепа за семействата на недоносени деца, като им предостави широк спектър от услуги, насочени както към децата, така и към родителите. Създателите на центъра са родители на недоносени деца и познават от първо лице нуждите на тези семейства. Услугите и специалистите на Семейния център подкрепят родителите в проследяването, превенцията, ранното откриване и ранната интервенция при състояния, характерни за недоносените деца, като: затруднения в говорното и двигателното развитие и координацията, нарушена памет и възможност за концентрация, дислексия, диспраксия, дискалкулия, дисграфия, емоционални и психологически проблеми. Всички те могат да бъдат предотвратени или влиянието им върху детето да бъде драстично редуцирано, ако бъдат своевременно открити и се вземат мерки.

Стремежът на екипа е да осигури максимален обхват на дейността в подкрепа на децата и родителите. В центъра ще работят повече от 10 специалисти с квалификация за ранна психологическа, логопедична, двигателна и социална подкрепа на децата, включително чрез методи като арт-терапия, музикотерапия, ерготерапия. Ще бъдат разгърнати и редица услуги с основен фокус работа с родителите, обучаването им в някои специфики при отглеждането на недоносено, както и индивидуална и групова психологическа помощ за преодоляване на предизвикателствата, свързани с преждевременното раждане, родителството и партньорските взаимоотношения в семействата на недоносени деца. В дългосрочен план се предвижда разширяване на дейността с включване на медицински услуги и рехабилитация, специално насочени към нуждите на недоносените деца.
 
Проблемът „недоносени" в цифри:
10% от новородените се раждат преждевременно
30% от тези деца получават трайни увреждания
50% от недоносените деца се сблъскват с различни форми на обучителни затруднения, емоционални, поведенчески проблеми и проблеми в социалната интеграция
70% от майките, родили твърде рано, страдат от посттравматичен стрес
50% от майките на недоносени деца не получават подкрепа за кърмене и достатъчна информация как да запазят лактацията си

17 ноември - Световният ден на недоносените деца, се отбелязва с редица инициативи в цялата страна. В инициативата се включват градовете София, Велико Търново, Русе, Шумен, Сливен, Варна, Бургас, Благоевград, Добрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай