В Бърдарски геран папа Франциск е закрилник

Великден подрани в католическото село, което се радва на избора

В Бърдарски геран папа Франциск е закрилник | StandartNews.com

"Честит папа, той е Франциск ." Голямата вест за избора на 226-ия папа обяви в своя извънредна емисия радио "Бърдаре" веднага след като новината гръмна в световните агенции. Съобщиха я водещите на самодейната медия в читалище "Съединение 1923" във врачанското село Бърдарски геран. То е известно като столица на банатските българи, които изповядват католическата религия.

Дали по стечение на обстоятелствата, или по Божия воля, радиото проходило само ден преди белият дим да се извие над Сикстинската капела в 20,10 часа българско време на 13 март. Водещите Иван Франев и Йовка Шекова пък очаквали с нетърпение да известят на своите съселяни една наистина световна новина и да ги направят съпричастни към избора на аржентинеца Хорхе Марио Берголио за глава на католическата църква. "Нашето радио не е като другите, то може да се слуша само на площада, а ние с Йовка сме нещо като глашатаи", открехна тайната Иван Франев. Оказа се, че за него е нужна една уредба, компютър, усилвател и отворен прозорец, където са поставени колоните. От тях първо прозвучава химнът на Бърдарски геран. Това е знак, че програмата започва, и хората се събират на мегдана, за да чуят вестите и музикалните поздрави. Йовка Шекова пък взела да прави анкети с бабите още като започна конклавът. Искала да им разбере нагласите. Жените не знаели кой знае колко за тези 115 кардинали, между които ще е новият папа. Но се надявали той да е наистина чист и свят човек, да се моли искрено за вярващите и да помага на "изгубените души". Щом чули, че новият папа ще носи името на св. Франциск от Асизи, бабите реагирали спонтанно: "Той ще е нашият закрилник." Като го видели по телевизията пък, дали висока оценка на излъчването и външния му вид. "Изглежда много добре за възрастта си", шушукали си жените. Но били още повече впечатлени от топлия поглед, скромността и първите думи, които изрече 76-годишният папа пред поклонниците на площад "Св. Петър".

 

"Народен човек"

 

Така определя Франциск шивачката Петя Бобойчева. Тя е голяма майсторка на кукли, които облича в автентични банатски носии и всяка година на фестивала "Фършанги" събира очите на мало и голямо не само с тях, но и със собствения си маскараден костюм. Сръчната Петя се е заела с освежаването на голямата статуя на "Свети Йосиф" в местната църква, която носи името му. Празникът на светеца е на 19 март и дотогава трябва да довърши работата си, защото се очакват много католици от цяла България, както и монсеньор Петко Христов - владиката от Русе. "Великден в Бърдарски геран подрани с избора на новия папа", радват се хората в селото. "Местните посрещат духовния си баща с радост и надежда, а някои са направо възторжени", разкрива кметицата Светлана Караджова. Голямата новина по думите й сякаш им дала криле. Те с още по-голямо старание се втурнали да чистят и да прекопават градинките в градския парк, да спретват къщите и дворовете си преди Възкресението. 

Енорийският свещеник в Бърдарски геран Койчо Димов пък разкри, че вече служи според намерението на новия папа.

 

Той е от щастливците, участвали в процесията на кардиналите при избора на Бенедикт ХVI

 

По време на понтификата му изучавал предпоследна година теология във Висшата папска семинария на Рим. Бил на литургията в базиликата "Свети Петър", която предшествала избора на кардинал Йозеф Ратцингер за първосвещеник на католическата църква. "За мен това беше силно духовно преживяване", връща лентата отец Койчо Димов. Тогава той е успял да получи първия папски благослов от Бенедикт ХVI.

Свещеникът намира, че конклавът сега е идентичен с предходния. "Историята на църквата можем да я четем с последните папи", твърди той. За него много показателни са имената, които те са си избрали - на двамата най-силни светци в католическата църква. Св. Бенедикт е бил патриарх на културата в Западна Европа, а св. Франциск издигнал евангелската бедност в блаженство. "Кардинал Берголио е първият, който избира да носи името на св. Франциск като глава на Римокатолическата църква, и това е много показателно", смята отец Койчо Димов. Според него целият му живот в Буенос Айрес потвърждава, че е избрал да подражава в бедността на Исус Христос. Както е правил св. Франциск, наричан втори Христос - най-популярният  светец, който е почитан и от православните християни, и от протестантите, та дори и от мюсюлманите. "Мисля, че новият папа ще продължи да живее скромно и няма да се изкуши от разкоша, който му се полага", смята енорийският свещеник на Бърдарски геран. Според него той действително ще води повереното му стадо с голямо смирение и ще продължи делото на великия Йоан Павел II и на Бенедикт ХVI.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай