Уволняват главния секретар на МВР Георги Костов (ОБНОВЕНА)

Обвиненията за промените в МВР показват тотално непознаване на закона, каза уволненият главсек

Уволняват главния секретар на МВР Георги Костов (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Служебният кабинет маха от поста му главния секретар на МВР Георги Костов. Причината - той е оказвал политически натиск върху петима полицейски служители, съобщи за решението служебният вътрешен министър Пламен Узунов.

"Мотивите са установени нарушения. Политическият неутралитет е нарушен. С действията си е станал причина да бъде нарушен и накърнен ересът на обществото. Уронил е престижа на МВР", заяви пред медиите в Министерския съвет Пламен Узунов.

Той уточни, че Костов е оказал натиска върху петимата полицаи за времето 2015-2016 г.

На въпрос дали става дума за натиск върху директорите на областните дирекции на МВР във Видин, Перник, Монтана, Плевен и Ловеч, Узунов не уточни от кои областни дирекции на вътрешното министерство са колегите му.

Предложение за уволнение на главния секретар на МВР Георги Костов е внесено в Министерски съвет на днешното заседание. "МС реши да иска издаването на указ от президента за отстраняването на главния секретар на МВР", съобщи изненадващата новина служебният министър.

Проект на указа е приложен към точката, приета на заседанието на МС, което означава, че действието е съгласувано между администрациите на правителството и Президентството.

Пламен Узунов поясни, че временно длъжността главен секретар на МВР ще изпълнява сегашният заместник на Костов - Георги Арабаджиев. Служебният вътрешен министър се аргументира, че не смята за политически коректно служебният кабинет да назначава титуляр на поста.

Самият Костов научил от медиите и не пожела да каже дали ще си даде сам оставката.

"От медиите научавам за случващото се. Обвиненията за промените в МВР показват тотално непознаване на закона, защото уволненията и промените се правят и одобряват лично от министъра на вътрешните работи", заяви пред ПИК уволненият главен секретар.

Отиващият си днес главен секретар Горги Костов зае поста след скандал в държавата с оставката на тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков, която стана факт на 5 март 2015 г.

Вучков си тръгна по собствено желание, защото заедно с Реформаторите настояваше да бъде сменен тогавашният главен секретар Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев.

Премиерът Бойко Борисов обаче държеше да си останат на постовете. След оставката на Вучков обаче, на 6 март, Борисов все пак поиска оставките и ги получи. Вече новата вътрешна министърка Румяна Бъчварова тогава сложи за главен секретар Георги Костов, дотогава заместник на Лазаров, като се мотивира, че го прави, за да има приемственост в МВР.

Костов обаче се издигна до зам.главен секретар, след като ГЕРБ спечели изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай