Усмиряват бежанците с вечерен час и кучета

Усмиряват бежанците  с вечерен час и кучета | StandartNews.com

Забраняват вкарването на алкохол в мигрантските центрове, затварят вратите след 22 ч

С вечерен час и кучета ще бъдат усмирявани обитателите на центровете за мигранти. Алкохолът пък вече ще бъде табу в тях. Това стана ясно от думите на шефа на Държавната агенция по бежанците Петя Първанова, която огласи вчера мерките след масовия бой между 800 афганистанци и иракчани в лагера в Харманли.

При потушаването на мелето пристигналите полицаи и жандармеристи бяха посрещнати с дъжд от камъни. Сега охраната вече ще бъде оборудвана с кучета, към които миграните имали голям респект. За да се осигури по-добра видимост, са изкоренени дървета и храсти в района на центъра в Харманли, премахнати са каменни блокове и други строителни материали, които са били използвани за атаката срещу полицията в неделя, съобщи вчера директорът на РДВР-Хасково Ангел Цанков.

Във всеки център за настаняване на мигранти ще има обособени помещения, които ще са от т. нар. затворен тип. Това на практика означава, че даден периметър от лагера ще бъде преобразуван в подобие на затворническо общежитие, а мигранти с хулигански прояви, или такива, разследвани от МВР и прокуратурата,

ще могат да обикалят само в определено жилищно каре

Предложението за това ще бъде направено от Министерски съвет още днес като текстове в устройствения правилник на Държавната агенция по бежанците.

С пари на самата агенция вече е ремонтирана и приспособена сграда в Бусманци до сега съществуващия център от затворен тип на дирекция "Миграция" към МВР. Тя ще стане първата сграда от затворен тип на агенцията, която ще може да поеме 60 мигранти.

Друга идея, която трябва да намали инцидентите с пришълците, е да се наложат ограничения за тяхното придвижване от един град в друг.

Сега повечето от чужденците се опитват да се доберат на всяка цена до столицата. Понеже няма как да се ограничи достъпът им до медицински, образователни и социални услуги, мигрантите ще могат да ги получат само в рамките на града или общината, където се намира центърът, в който първоначално са настанени. "Тепърва ще обсъждаме предложенията на кметове и заинтересованите организации как да бъде направено това", заяви Петя Първанова. Мярката ще има огромно значение да не бъдат допускани мигрантите да се движат на територията на страната и да достигат до София, където

да намират начини за нелегално излизане през границите

към Сърбия и Румъния, а от там към Германия и другите страни от Европейския съюз.
На практика това означава да се въведе мярка подобно на познатото от времето на соца жителство, обясниха експерти.
За да не допускат подобни инциденти като в Харманли, от ДАБ планират мигрантите от определена националност да бъдат отделени и разпределени в различни центрове."И сега в Пъстрогор, например са настанени предимно пакистанци, а в Харманли ще бъдат афганистанци", уточни Първанова. Според публикуваната вече обществена поръчка центърът в Харманли ще може да приютява до 3000 души, като се очаква това да бъдат предимно мигранти от Афганистан, чийто брой в последните месеци се засилва неимоверно за сметка на сирийците.

Там, където това не е възможно, ще бъде засилена т.нар. социални медиация - споровете между различните общности ще бъдат разрешавани на ниво мигрантски център с помощта на специалисти по разрешаване на противоречия.

ВМРО организира протестно шествие в Харманли заради мигрантите на 4 септември. В акцията ще участват също НФСБ и Атака. Шествието ще бъде подкрепено от евродепутата Ангел Джамбазки и много членове и симпатизанти от страната, каза Николай Георгиев, председател на ВМРО Харманли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай