US посланикът: България ще ми липсва

US посланикът: България ще ми липсва | StandartNews.com

Холивуд се пренесе на ул. Козяк 16 в София

България ще ми липсва. Специални благодарности на многото ми български приятели и колеги. Вашето приятелство и колегиалност превърна моя опит във вашата страна в съкровище, което винаги ще пазя. Това каза в речта си на грандиозния, по традиция, прием в US посолството по повод 4-ти юли, Денят на независимостта на САЩ, американският посланик в България, Н. Пр. Марси Б. Рийс.

„Убедена съм, че това празненство на 4-ти юли ще е най-доброто от целия ми мандат в България, но в същото време моментът е сладко-горчив за мен, тъй като това е последния ми 4-ти юли с всички вас. Тръгвам си от тази прекрасна страна след няколко седмици, така че тази вечер имам специалната възможност да изразя пред всеки от вас колко много ми беше приятно тук, в България", заяви нейно превъзходителство пред над 3000 поканени на приема в градината на посолството.

„Отбелязването на 4-ти юли, годишнината от независимостта на нашата страна, най-старата демокрация в света, винаги е удоволствие. Особено съм щастлива да съм с вас, български приятели, да отбележим този толкова важен ден за свободата, на която всички се радваме. Надеждата ми е, че на демокрация и свобода ще се радват все повече хора в бъдеще. Активистката за граждански права, Роса Паркс, една от личностите, които смятам за герои, е казала веднъж: „Бих искала да бъда запомнена като човек, който е искал да бъде свободен....така че и други хора да бъдат свободни" , изтъкна посланик Рийс.

И добави: Посланието ми е, докато днес празнуваме свободата и демокрацията, и както казва Роса Паркс, че никога не трябва да приемаме като подарък или за даденост това, което имаме, но винаги трябва да работим, за да го усъвършенстваме и подобряваме.

„Както обичамеда казваме: „свободата не е безплатна" , а демокрацията процъфтява само тогава, когато ние, гражданите, участваме и работим всеки ден за усъвършенстването на нашите общества, така че децата ни и техните деца да се радват на тези блага. За хората, които са основали моята страна, един принцип е бил особено важен. И този принцип е, че всички хора са родени равни. В днешно време е особено важно да акцентираме на толерантността и приемането на различията – различия по раса, етнос или религия, като първостепенна важност за нас като граждани на демокрацията", подчерта посланик Рийс.

Все още не е ясно кой ще новият пратеник на Обама у нас, тъй като формално той не е направил номинация на поста пред Конгреса, а едва след това предстои изслушването на кандидата пред комисията по външни отношения на Сената, за да бъде одобрен и назначен като посланик. Кой ще е той (или тя) вероятно ще се знае едва през есента.

И тази година приемът за 4-ти юли бе повече от запомнящ се като бляскавото събитие този път премина под знака на Холивуд. И величия като Елизабет Тейлър, Джони Деп, Мерилин Монро и Елвис Пресли бяха сред гостите, за момент превъплътили се от служители на посолството в образа на неугасващите звезди, и всеки можеше да говори и да се снима с тях.

Горещи аплодисменти заслужиха за хоровите си изпълнения на два, три и четири гласа младите дами и гопода от Американския колеж в София, Американския университет в България, както и изпълненията на Българската Брас Асоциация. Друга звезда на вечерта бе американският артист Крейг Хевънс, а специален гост на светско-дипломатическото събитие, бе браз квинтетът на Американските военноморски сили в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай