Уроци по история сред Чудесата

Уроци по история сред Чудесата  | StandartNews.com

Бургаските ученици ще карат часове по история в древния римски град Деултум. Уроците започват по идея на Бойко Борисов, който лично съобщи новината. Той откри обновения археологически резерват край Бургас.

Деултум бе избран в Топ 10 още в първото издание на кампанията "Чудесата на България" на вестник "Стандарт" през 2011 г.

"Разпоредил съм със съгласието на Регионалния инспекторат по образование и кметът на Бургас Димитър Николов, децата един път месечно да учат история в Деултум. На място могат да научат повече отколкото в класните стаи", обясни Борисов. "Стандарт" предложи още миналата година в образователната програма да залегнат открити уроци сред историческите ни забележителности. Днес във Враца ще бъде даден старт на тазгодишната кампания "Чудесата на България".

Акад. Косев с урок по родолюбие

Кметове от Северозапада чертаят нови маршрути по Чудесата на България

Открит урок по родолюбие ще изнесе акад. Константин Косев след първата дискусия за тази година от националната кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България" в понедленик във Враца. Той ще разкаже на децата за героите на Априлското въстание. "Свикнали сме да плащаме данък на вкоренени предубеждения, че Априлското въстание е неуспешно, че е завършило с погром и от него едва ли не няма полза. Според мен то е единственото въстание, което постигна целта си в Европа. Целта беше да създаде българска национална държава", заяви преди дни историкът. Той ще говори пред децата от Враца в историческия музей в града.

Преди това там ще се проведе дискусията от кампанията "Чудесата на България", в която ще участват парламентарната шефка Цецка Цачева, министърът на туризма Николина Ангелкова, над 13 градоначалници от Северозапада. Домакин на форума е кметът на Враца Калин Каменов. Всички те ще начертаят туристически маршрути.

Директорът на РИМ - Враца Георги Ганецовски заяви, че ще предложи стари храмове и манастири за поклоннически туризъм. Освен това той ще разкаже идеята си да се създаде уникален музей под открито небе в местността Валога, неолитното светилище при врачанското село Оходен. Проектът е готов и очаква класиране по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

Поклонници на гроба на Деспот Слав

Обновеният исторически музей на Мелник посрещна този уикенд първата група български туристи, чиято цел бе да се поклонят на гроба на деспот Алексий Слав и да посетят манастира "Св. Богородица Пантанаса", чийто ктитор е владетелят. Десетки интелектуалци от София и Велико Търново се поклониха пред паметта на прочутия потомък на първите български царе Асеневци. Той издигнал тази света обител за памет и прослава на своите дела и на родителите си. Деспот Слав и семейството му са намерили вечен покой край възпоменателния параклис "Св. Троица", разположен сред изумително красив и живописен пейзаж. Манастирът трябва да се превърне час по-скоро в Мемориал на бележития Асеновец. Тази идея е на археолозите-откриватели и на ръководителя им професор Виолета Нешева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай