Ураганният вятър не уплаши поклонниците пред героите на Шипка

Ураганният вятър не уплаши поклонниците пред героите на Шипка | StandartNews.com

Следи в историята оставят само големите победи и големите каузи, заяви в емоционалното си слово на върха вицепремиерът Томислав Дончев

Ураганният вятър на Шипка, според метеролозите на моменти до 100м/сек., лапавицата и кучият студ не уплашиха хиляди българи, които се качиха на легендарния връх на Шипка, за да се поклонят пред мъчениците на българската свобода. Патриоти от всички краища на страната дойдоха по традиция на 3 март за 137-годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Заупокойна молитва в памет на падналите български опълченци и руски воини, чиито кости почиват в криптата на Паметника на свободата на самия връх, отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

„Шипка е пот, олово, стомана и кръв. Черновата на мирния договор е написана тук, всяка буква е литър кръв, всяка дума – боен вик, всеки ред е залп на батареите. Това искам да напомня, защото не чиновниците и преписвачите обръщат историята. Даже историците не я обръщат. Обръщат я тези, чиито кости лежат тук", заяви в словото си на тържествени митинг в подножието на върха вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. Според него от историята трябва да вземем сила, пример, увереност, гордост и самочувствие.

„Историята не помни нищо от диванния уют и мърморенията, от оплакванията и оправданията. Следи по нея оставят само разбитите нозе, гордият вик, писъкът на куршумите, големите победи и големите каузи", заключи в емоционаното си слово на Шипка вицепремиерът Томислав Дончев.

По традиция официалните лица и множеството се качиха в брулещия вятър до Паметника на свободата на самия връх и положиха венци и цветя в памет на героите на Шипка и на българската свобода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай