УНИЦЕФ България с нова кампания, посветена на детското участие

УНИЦЕФ България с нова кампания, посветена на детското участие | StandartNews.com

Ще бъде извършена първата по рода си широкомащабна консултация с деца, която ще помогне на ДАЗД, МС и НС при актуализацията на Националната стратегия за детето

УНИЦЕФ България стартира информационна и социална кампания, посветена на правото на детско участие. Това представлява информирано и доброволно включване на децата – в това число от маргинализирани групи, на различна възраст и с различни способности – в процеса по взимане на решения относно всички въпроси, които ги засягат пряко или косвено.

Основният елемент на новата кампания на Детския фонд на ООН в България ще се състои в провеждането на консултация с деца от различни възрастови групи и с различен социален статус или етнически произход. Те ще имат възможността в продължение на един месец – от днес (10 март) до 10 април – да попълнят онлайн анкета на сайта www.unicef.bg/glas. Тя цели УНИЦЕФ, всички заинтересовани страни – като Държавната агенция за закрила на детето, Министерски съвет, Народното събрание, както и широката общественост – да чуят мненията на децата по значими за тях теми от обществен характер: като образование, здравеопазване, социална защита, свободно време и т.н. Детските позиции и препоръки ще бъдат взети предвид при актуализирането на Националната стратегия за детето (2008-2015).

Освен онлайн анкетата, ще бъде проведено и пряко допитване до групи от деца със затруднен достъп до интернет – като децата от маргизализирани общности, деца бежанци, деца с увреждания. Кампанията на УНИЦЕФ ще бъде насочена и към промяна на обществените нагласи по отношение на детското участие.

Какво представлява детското участие?

Детското участие е право на всички деца – както индивидуално, така и когато участват в група или представляват други деца. На индивидуално равнище, децата имат право да бъдат изслушвани и мненията им да бъдат отчетени, когато възрастните (родители, роднини, учители, лекари, съдии и други специалисти) взимат решения, които ги засягат. Като група, децата имат правото да им се даде възможност да оказват влияние и да дават информация във връзка с решенията, които се вземат в обществото – например в училища, местни администрации, доставчици на услуги, граждански организации или правителството.

Защо участието е важно

Правото на детето да бъде изслушвано е регламентирано в Конвенцията на ООН за правата на детето. Тя дава на детето уникален социален и правен статут – признавайки, че макар децата до 18-годишна възраст да нямат пълна автономност и решенията от тяхно име да бъдат взимани от възрастните, то те са носители на пълен набор от права. Това признаване възлага конкретни задължения на възрастните по отношение на децата: от тях се иска да гарантират подходяща закрила и да насърчават най-добрия интерес на детето, но правейки това трябва в същото време да гарантират, че е осигурено време, пространство и възможности децата сами да изразяват своите мнения и те да бъдат вземани под внимание при всички решения и действия, които ги засягат.

Участието е основно право, но то е и средство, чрез което могат да бъдат реализирани други права.

 

За Националната стратегия за детето (2008-2018):

Стратегията определя приоритетните направления и действия за подобряване благосъстоянието на децата в България. Тя е разработена в съответствие принципите на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето по отношение на мястото на детето в обществото, правото му на живот в семейна среда, осигуряването на условия за ефективно упражняване на правата на децата, подобряване здравето на децата и намаляването на риска от бедност. Съгласно Закона за закрила на детето и в изпълнение на Националната стратегия, Министерският съвет приема ежегодно Национална програма за закрила на детето, предложена от Министъра на труда и социалната политика и Председателя на Държавната агенция за закрила на детето.

За УНИЦЕФ:

УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай