Улиците са реки (ОБЗОР)

Улиците са реки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Красново опустя, чакат нов потоп

Хисарското село Красново е в бедствено положение. След като в понеделник срещу вторник селото бе залято от над 1 м приливна вълна, хората чакат втори потоп. За да избегнат ужаса от прекараната под открито небе нощ, те са започнали да се евакуират. Късно вечерта във вторник кметът на селото Иван Бабаджанов лично е минал по къщите в ромската махала, която е най-застрашена от нов потоп и е извел хората от домовете им. Близо 150 души са били приютени в кметството, за да не спят под открито небе. Около полунощ водата е стигнала и до българската част на Красново.

"Събудих се от странен шум", сподели Ненко Цонов, който преди 2006 г. спаси от подобен потоп възрастен съсед, изнасяйки го на ръце. Миналата вечер къщата му била залята с около 50 см вода. За секунди той станал, събудил майка си и след като изключили тока, двамата се евакуирали. Не успели да вземат никаква покъщнина, защото единствената им мисъл била да бягат на високо. В същото положение - без връхна дреха, пари и документи, са повечето красновци, напуснали екстремно домовете си. През деня не валеше, но те нямаха достъп до къщите си, тъй като улиците бяха отнесени от пороя, а дворовете им се бяха превърнали в езера. Река Пясъчник, която излезе още предния ден от коритото си, буквално течеше по улиците, а оградите на къщите й служеха за брегове. Почти

цялата ромска махала вече се е изнесла

при роднини в съседните населени места или при приятели в къщи в Красново, които са на по-високо място. До момента евакуираните са около 100 човека от всички възрасти, но по думите на кмета, още хора си приготвят багажа и ще напуснат домовете си до отминаване на опасността. Тя е реална през следващите дни, когато се очакват нови валежи.
Заплахата идва от двата язовира "Козлука", които са точно над селото. Местните хора съобщиха, че от 15 дни арендаторите отказвали да източат водата и след пороя те преливали. Именно оттам е дошла първата вълна, която е потопила около 50 къщи и е отнесла моста. Красновци дори видели в локвите да плуват каракуди, което доказвало версията им, че язовирите са ги наводнили.
Продължава да е сериозно и положението в съседното село Кръстевич, където в началото на седмицата от поройните дъждове бяха наводнени 20 къщи, а стопаните им бяха принудени

да прекарат нощта в кметството

Критично е положението и в Съединение. Там са преброили щети от пороя в домовете на над 100 семейства. Има една паднала къща, която, за щастие, е била необитаема. По-сериозно е пострадал домът на Найда Асенова, чийто покрив е паднал и е отнесъл половин стена. Има съборени огради и бараки. Наводнени са дворовете и избите. В Пловдив положението е под контрол. Следи се непрекъснато нивото на река Марица, засега е под критичния максимум. Прелива обаче Гребната база, тъй като изпусквателите не могат да се справят с огромното количество валежи, които паднаха и над града на тепетата.

Евакуираха 30 души, стихията влачи коли

30 души бяха евакуирани по спешност през изминалата нощ заради наводненията, които сполетяха минералбанските села Спахиево и Сусам. В землищата им има водосбор от Родопите, което допълнително отежнило ситуацията. В Спахиево ситуацията е била сериозна заради прелелия микроязовир над населеното място. Въпреки площта на водоема е сравнително малка - 8-10 дка, придошлата вода надхвърлила капацитета му и тръгнала към къщите на селото. 20 души са били изведени от домовете си от пожарната и полицията.

В Сусам пък бедата дойде от река Банска. Тя набъбна тройно от валежите и влезе в крайречните къщи. Изведени от тях са 12 души. Има обаче доста удавени животни. Реката е влачила и автомобили по пътя си, разказаха местните хора. "Водата стигна на улицата докъм 60-70 см. Започна да влачи надолу колите, беше направо страшно", разказа Славчо Стойков. Мъжът е сред онези, които трябва да се погрижат доста, докато автомобилите им станат годни за ползване, след като водата ги заля.
Според хората от селото потопът ги е застигнал заради задръстената река, чието корито е обрасло като че е в гора. По думите на сусамци след наводнение преди около 6 г. от общината наели фирма, за да я изчисти. Били изсечени по-големите дървета, а материалът - натоварен, и работата приключила до тук. Хората разказаха още, че преди години започнало изграждането на защитната стена край реката, но тя не била довършена. Трябвало да стигне още 200 м нагоре, за да има смисъл от нея. Сега водата просто минава зад започнатата стена и ги наводнява.

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер обясни, че наводненията в Сусам са проблем не отскоро. Общината имала проект за около 500 000 лв., но от ПУДООС им спрели финансирането.

Река Банска предизвика поразии и в Клокотница, но там пострадаха най-вече автомобили, паркирани покрай коритото й. Близо половин дузина возила са били наводнени.

"Огоста" е на ръба

Язовир "Огоста" достигна най-високото си ниво от построяването си през 1987 г. досега, съобщи инж. Игор Репкин от местния клон на дружеството "Напоителни системи". В момента в изкуственото езеро са се събрали 386 млн. куб. м вода. Пълният му обем е 506 млн., но той никога не е изпълван заради неизвестност за здравината на стената. Преди 15 г. комисия от експерти се е произнесла, че язовирът не бива да бъде завиряван с повече от 380 млн. куб. м.

Заради големия приток - по 400 куб. м/сек, е увеличено изпускането на вода от язовира - по 70 куб. м/сек. Това е увеличило нивото на река Огоста от 1,80 до 3,60 м при село Кобиляк. Реката обаче остава в коритото си и няма опасност за населението. От сряда сутринта притокът е започнал да спада, предстои намаляване и на изпусканото количество вода към реката. Въпреки това населените места от горното течение до последното село на територията на област Монтана - Лехчево, се следят за опасност от заливане.

Река Огоста е пълноводна и в горното си течение. При село Горно Церовене, където се влива в язовира, разливът е на стотици метри. Под вода са полски пътища, ниви, градини и гори. Под вода е и мостът на Огоста при селото.

Военните невинни за "Аспарухово"

Извършихме проверка, след която направихме отказ за образуване на досъдебно производство за това дали поделението в "Аспарухово" има вина за потопа във варненския квартал през юни. Това заяви пред журналисти полк. Христо Тинев, говорител на Военноокръжна прокуратура-Сливен. В поделението има един резервоар с 20 куб. м вода и басейн, който не е бил пълнен от 30 г. "Това не може да причини станалото в "Аспарухово", категоричен бе полк. Тинев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай