Улицата се готви да затвори парламента

Заради ветото на бюджета в петък: 2 часа - спор, 4 - протести

Улицата се готви да затвори парламента | StandartNews.com

София. Само два часа ще продължат дебатите по президентското вето за актуализацията на бюджета в петък. Депутатите няма да спорят параграф по параграф, тъй като става дума за закон, приет на второ четене и върнат от президента, уточниха парламентаристи. Депутатите от ГЕРБ имат малко повече от 20 минути, от БСП също. А ДПС и "Атака" са под 20 минути време за изказвания от парламентарната трибуна. Очаква се премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов да вземат думата, но ще бъдат "кратки и по същество".

Повече време ще отнеме докладът на бюджетната комисия, но председателят й Йордан Цонев е подготвил "стегнато експозе", уточниха запознати. Така максимумът престой на депутатите в пленарна зала ще бъде около 2 часа. Както вече стана ясно, председателят на парламента Михаил Миков подписа вчера заповед за свикването на извънредното заседание в петък - 16 август, с две точки в дневния ред. Първата е за актуализацията на бюджета, а веднага след това избраниците ще гласуват и отмяната на заседанието, насрочено за 30 август, което бе с аналогичен дневен ред. В четвъртък от 14,30 часа депутатите от бюджетната комисия пък ще обсъдят и доклада на Цонев. Заедно с допълнителните аргументи в полза на актуализацията, подадени от финансовото министерство.

От вчера недоволните от управлението на кабинета "Орешарски" гласят пълна блокада на Народното събрание за петъчното извънредно заседание. За разлика от депутатите, които трябва да се регистрират за началото в 10 часа, протестиращите свикват лагер-сбор пред сградата на Народното събрание още в 8 сутринта. Във Фейсбук върви депеша: "Събиране най-късно в 8 зад и пред сградата на парламента. Колкото по-рано успеете да дойдете, толкова по-добре". Следва хаштагът #ДАНСwithme.

Бунтарите все още уточняват дали първо да посрещнат депутатите с познатата канонада от яйца и домати, а след това да ги затворят вътре, докато гласуват оставка. Други групи протестиращи искат изобщо да не допускат народните представители да прегласуват актуализацията на бюджета, върху която президентът наложи вето. При всички положения блокадата в петък ще бъде генерална репетиция на "Голямото посрещане" на 4 септември, за когато недоволните са подготвили куп изненади както на политиците, така и на охраняващите ги полицаи и държавни гардове.

Освен протестиращите за заседанието в петък пък управляващите следят под лупа и броя на депутатите. Дори при регистрация на всички избраници от БСП и ДПС пак ще трябват няколко гласа от "Атака", тъй като за отпадане на ветото е необходимо абсолютно мнозинство от 121 гласа. Както при гласуването на правителството. Волен Сидеров вече обяви, че депутатите му ще гласуват по съвест. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък коментира вчера, че "Атака" може да изчисти името си, като не влезе в парламента на извънредното заседание.

Протест с мотики срещу президента

Десетки мотики ще носят днес по обяд протестиращи срещу действията на президента Росел Плевнелиев. Това съобщиха от гражданска инициатива "За нов обществен договор". Гражданите, които подкрепят правителството, ще оплевят символично площада пред Президентството. Веднага след това те ще завещаят мотиките на държавния глава, за "да се хване и той на работа". "Ние искаме Плевнелиев да изпълни своето основно конституционно задължение - да бъде обединител на нацията", настояват контрапротестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай