Уличните кучета в София намаляват, броят на котките върви нагоре

Снимка: alleycat.org

Уличните кучета в София намаляват, броят на котките върви нагоре | StandartNews.com

Броят на безстопанствените кучета на територията на Столична община е 3589, в сравнение с минали години тенденцията показва, че популацията намаля, на при котките и конете обаче се увеличава. Това стана ясно на пресконференция при обявяването на резултатите от преброяването на безстопанствените кучета на територията на Столична община.

В понятието безстопанствени кучета се включват животни със собственици, които са пуснати свободно на улицата, бездомни, за които се полагат грижи, свободно скитащи се и несоциализирани (подивели) кучета. Настоящото преброяване е шесто, извършено като част от приетата програма за овладяване на популацията от безстопанствени животни съвместно от Фондация „Четири лапи" и Общинското предприятие „Екоравновесие". Използваната методика за провеждане на преброяването е лесна за приложение, не изисква сложни калкулации, голям финансов и човешки ресурс.

Д-р Маргарита Чанкова - ръководител проекти „Грижа за бездомни животни" към „Четири лапи" в България уточни, че най-голям брой на безстопанствени кучета се наблюдава в район "Средец", "Подуяне", "Панчарево" и "Връбница", съответно най-малък в областите около "Оборище", "Изгрев", "Студентски град" и "Лозенец". От неправителствената организация обясниха, че резултатите от преброяванията показват ясна тенденция за намаляване на броя на уличните кучета в столицата от 11 124 през 2007 г. до 3589 през 2018г.

От фондацията посочиха за най-голям проблем притока на бездомни кучета от други общини, а друг установен извод след процеса е, че за първи път при преброяване на безстопанствените кучета на територията на Столична община се попада на райони, в които няма кучета, които не са кастрирани. По техни проучвания са стигнали до изводите, че хората вече все повече обръщат внимание на популацията на безстопанствените животни, обаждат се и подават сигнали.

При анализа на резултатите става ясно, че районите с най-висока популация са в периферията на столицата, защото често там се изоставят вече нежелани домашни любимци, техните потомства, както и животни от съседни общини. В тези райони се намират и едни от най-големите индустриални зони, в които се приютяват много кучета. Екипите на фондацията отчетоха увеличение на популацията на бездомните котки във всички райони на София, като най-високо завишение се наблюдава в централните райони и тези с по-малък брой кучета, като по думите им това е сериозен проблем, който трябва да бъде преодолян. Преброяването им все още не е осъществено заради архитектурните особености на районите, в които се намират.
Напоследък се увеличават сигналите за скитащи коне на територията на столицата, както и за нехуманното отношение и насилие към тези животни. От фондацията посочиха, че има все още битуващи мнения, че безстопанствените животни са мръсни, глупави и отхвърлени, но това не е така, според тях те могат да бъдат прекрасни домашни любимци.

Зам.-кметът по направление "Зеленa система, екология и земеопазване" Йоана Христова посочи, че за Столична община е много важно да овладее популацията с безстопанствени животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай