Удушили детето на метри от майка му

Удушили детето на метри от майка му | StandartNews.com

Атанаска Георгиева е направила пълни самопризнания за убийството в Областната дирекция на полицията в Бургас, съобщи "Дарик"

Поморие. В понеделник магистратите трябва да решат дали да оставят в ареста задържаната за убийството на малката Александра - Атанаска. Тя е с обвинение за умишлено убийство и остава в ареста. Погребението на момиченцето ще е в неделя. Втори ден още два града у нас тръпнат от трагедията в Поморие. В родния град на закопчаната Атанаска - Златоград, дори си спомнят за тайнствена смърт на мъжете на майка й Светлана.

43-годишната Атанаска Георгиева от Златоград е убила малката Александра, без да планира предварително престъплението. Според разследващи момиченцето е умъртвено още в четвъртък вечерта. Драмата се разиграла на етажната площадка пред вратата на родителите на Алекс в около 17 часа в четвъртък. През това време майката и бащата са си били у дома, но не чули нищо. Докато Веселин и Ева чакали детенцето си да се прибере от училище, то е издъхвало на метри от тях.

Убийцата и Александра се срещнали на площадката. Дали разменени думи между двете са провокирали агресия от страна на Атанаска разследващите все още установяват. За да завлече малката обаче, Атанаска й затиснала устата и заради това при аутопсията са открити кръвонасядания и следи от борба по лицето и шията на хлапето.

Атанаска убила Александра, като я задушила с найлонов плик. След това замъкнала телцето на горния етаж, където живеела под наем в едно от таванските помещения. Скрила безжизненото тяло под леглото си между чували със стари дрехи. След това започнала да крои пъклени планове как да заличи следите си и как да се отърве от трупа. Трябвали й около два часа, за да съчини сценарий за отвличане с цел откуп, разкриха запознати с разследването. През това време родителите на Алекс звънили като пощурели на телефона й, но никой не го вдигал. При поредно позвъняване в 18,45 на телефона отговорил женски глас с ромски акцент. "Дъщеря ти е на гости, добре е, но ти кажи на Веско да приготви пачките за нас", казала непознатата. Родителите изпаднали в истерия и подали сигнал в полицията. В следващите минути от телефона на малката се получили няколко sms-а, с които несъществуващите похитители информирали родителите да чакат указания колко пари трябва да платят и къде да ги оставят. Полицаите преровили къща по къща ромската махала и установили, че следата е фалшива. Антимафиотите са работили паралелно по още няколко версии. Още в около 1 часа след полунощ в кризисния щаб на полицията са знаели, че следите водят към хотел "Лагуна". По мобилните клетки е засечено, че обажданията и sms-ите са изпратени от хотела - от картата на Александра, но от друг телефонен апарат. Униформените обаче не посмели да атакуват хотела, защото се надявали детенцето да е живо. Според неофициални данни на разследващите, след като удушила малкото момиченце и го замъкнала на тавана, Атанаска взела телефона й и отишла в хотел "Лагуна". Там извадила сим картата й, сложила я в друг апарат и чак тогава започнала да праща съобщения. Около полунощ се прибрала в мансардата си и легнала спокойно да спи в леглото, под което било убитото момиченце. В апартамента под таванската стая пък майката и бащата на Алекс не мигнали цяла нощ. Според антимафиотите целта на убийцата не е била да вземе откуп, а да печели време, за да премести тялото на момиченцето далеч от дома си.

В 9,30 часа Атанаска Георгиева е арестувана в дома й и отведена в полицията. След няколко часа разпити тя сама признала какво е извършила и показала на полицаите къде е скрила телцето. Мотивите обаче остават неизвестни. В Поморие се тиражират няколко версии. Според едната Атанаска е извършила убийството, след като превъртяла изведнъж. Другата е свързана с женска злоба и завист. "Направила го е от завист. Тя живее на тавана, мизерства, няма семейство, няма деца. Изоставила двете си момчета на другия край на България и дошла тук да живее като несретница. В същото време вижда тези хора всеки ден. Те живеят в същия вход - богати са, карат скъпи коли, ходят на почивки в чужбина и имат прекрасни деца. В един момент си е казала - те имат всичко, а аз нямам нищо. Семейството на сестра й закъсало с парите, а тези богаташи под нея не искат да им помогнат със заем. В един момент решава да въздаде правосъдие и да им отнеме най-свидното", обясняват хората в Поморие. Други пък са убедени, че целта й е била да вземе откуп за живота на детето, но без да иска го е убила.

Според криминалисти Атанаска е действала сама и в жестокото убийство няма замесени други съучастници. Атанаска е обвинена в извършване на предумишлено убийство по особено жесток начин.

Бащата на малката Алекс Веселин Тодоров обаче е на друго мнение. Той твърди, че в убийството на дъщеря му са замесени роднините на Атанаска - майка й Светлана, сестра й Северина, която живее на съпружески начала със собственика на хотел "Лагуна" Веселин Тошев, както и още една жена - трета сестра на Атанаска. Почернените родители са полудели от скръб. Те не могат да си обяснят защо са убили детенцето им. Допреди година семействата били близки приятели. Бащата на Алекс Веселин Тодоров дори дал 10 000 заем на Веселин Тошев, които той върнал до стотинка. Нещо обаче се е случило преди година и семействата развалили приятелството си.

Подхвърлили са тялото

Светлана Димитрова, майка на арестуваната за убийството Атанаска

Аз съм родната майка на Северина и Атанаска. Двете са от различни бащи, които са починали. От Златоград сме. Децата ми не са убийци. Нямаме нищо общо със смъртта на това красиво и умно момиченце, което добре познавахме. Детенцето е намерено под леглото в квартирата, която ползваше Атанаска. Но недоумявам как изобщо е било натикано там, след като в това малко таванче са две единични дървени легла, които са много ниски, а под тях аз съм наблъскала чували с дрехи. Ще обвинят голямата ми дъщеря Атанаска за убийството, аз съм убедена, че тя няма никаква вина, тя я обичаше. Александра беше доста палаво и капризно дете и все нашата Весислава (внучка от Северина - бел. ред.) отнасяше пердаха заради нея.

Аз наех квартирата преди 3 години и живеех в нея, докато пристигна Атанаска през май месец м. г.

(Пред Флагман)

Атанаска зарязала преди 3 г. синовете си

Момчетата й не сложили троха в устата си след вестта за убийството

Атанаска не беше много оправна като домакиня, но чак до убийство на дете. Това си говореха в събота хората от димитровградското село Ябълково, където тя живеела заедно със съпруга си и двете си деца допреди 3 г. Бившите свекър и свекърва на Атанаска - Въльо и Донка Георгиеви, описват с две думи бившата си снаха. Атанаска живеела при тях 15 години. Със сина им Стефан се залюбили, докато той носел от родното си село собствено производство чушки в Златоград, откъдето тя е родом. Двамата живеели години наред спокойно заедно с възрастните и с двете си момчета.

Хората в Ябълково предпочитат да мълчат за психичните проблеми на Атанаска. За тях не искат да говорят и бившите й свекър и свекърва. Хората разказват, че снаха им си тръгнала ненадейно от къщата им преди 3 г. и повече не са видели очите й. "На 30 януари 2011 година вечеряхме спокойно - както винаги всички заедно. На 31-ви Атанаска просто си събра багажа и ни напусна, каза само, че си е намерила работа, но къде отива не обясни. Синът ми Стефан онзи ден беше на работа", разказва леля Данка. Според хората обаче тя избягала заради друг мъж. Оттогава Атанаска не е припарвала в селото, дори да види двете си момчета, които вече са IХ и ХI клас. Родителите на бившия й съпруг предполагат, че понякога им се обажда по телефона, но за разговорите с майка си момчетата мълчали.

От момента, в който тя си е тръгнала от селото, бившият й съпруг се грижи за децата. Преди две години двамата са се развели, а децата били категорични, че остават при баща си. Атанаска била осъдена да плаща издръжките. До момента обаче децата й не са получили нито лев от нея.

Преди да отиде в Поморие при сестра си Северина и майка си Светла, Атанаска работела като ръководител движение към БДЖ при село Шкутаре. Хората в Ябълково обаче чули, че на работното си място сгафила и я изгонили. Атанаска е средната дъщеря на Светла. Тя и по-голямата й сестра Женя, която живее в Гълъбово, са от първия брак на майката. От втория съпруг на Светла Атанаска и Женя имат преродена сестра Северина.

"Момчетата цял ден не са яли - хляб не слагат в устата си от притеснение, след като разбраха, че майка им може да е посегнала на малкото момиченце и двамата са много притеснени", вайка се леля Данка.

Лазаров: SMS-ите са били за заблуда

Малката Александра е била мъртва още от предната вечер (б.ред. от четвъртък). Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров по бТВ. Той обясни още, че мотивите за зверството в Поморие са битови.
"По мое мнение, се касае за опит за отвличане на вниманието на колегите - че става въпрос за отвличане, за да може да се скрие трупът на детето. В 9,30 сутринта в петък е изведена Георгиева оперативно от жилището й. Едва по-късно е щурмуван хотелът - тоест не това е довело до убийството. Детето е било мъртво още предната вечер", заяви още Лазаров.

Пред ТВ7 главсекът допълни, че задържаната за убийство Атанаска Георгиева е изпращала sms-и на родителите на Александра, за да ги заблуди, че става въпрос за отвличане и откуп.

Мистерия със смъртта на бивш мъж на Светлана

Мистерията със смъртта на бившия мъж на майката на задържаната за убийството Атанаска - Светлана, се възкреси години след трагедията. Двете жени са от Златоград. Убийството в Поморие беше и основната тема за обсъждане в града. "Потресени сме, опитваме се да си спомним кои са тези жени - майката, както и двете й дъщери. Не можем да повярваме още, че това е истина", нареждаха златоградчани. Вторият съпруг на Светлана - Петко Георгиев Димитров е бил от съседната община Неделино. Преди да я срещне, имал много добро семейство в Неделино, но го развалил заради връзката си със Светла. Петко се преселил при нея и заживял в центъра на Златоград. Животът му със Светла обаче бил истински ад. Той рязко се състарил и често се оплаквал, че тя го тормози. През зимата на 1998 г. намерили трупа на 48-годишния Петко в ледените води на река Върбица, която минава покрай семейната им къща. И до днес хората мълвят, че смъртта му не е нещастен случай. След трагедията Светлана и дъщерите й продават къщата и се местят в друг град.

Сестра плаши със съд медиите

Сестрата на Атанаска - Северина, скочи на медиите през Фейсбук. Според нея, те нападнали без причина семейството й. "Всички журналисти под съд от мен и майка ми", заканва се тя на стената си във Фейсбук. "Съжалявам за Алекс, аз също имам две деца и се поставям на мястото на родителите й. Много е тежко. Аз съм майка, родих и двете си деца с много мъки и не съм способна дори да се скарам на чуждо дете. Как според вас ще се появя по улиците, как ще заведа дъщеря си на разходка? На мен знаете ли какво ми е? Да почива в мир горкото детенце", пише Северина. Тя твърди, че сестра й Атанаска не е убила момиченцето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай