Удържали сме 1300 г. никой да не купи България (ОБЗОР)

Удържали сме 1300 г. никой да не купи България (ОБЗОР) | StandartNews.com

Москва не е напазарувала Черноморието ни, а някои наши партии, обяви Москов

Наглото изявление на руския депутат Пьотр Толстой, че "Русия ще купи цяла България" бе обсъдено и на заседанието на правителството днес. "Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядосва този руски депутат, господин Толстой, с глупостите, които изговори, но това си е негова работа", коментира премиерът Бойко Борисов пред министрите.
"То и хич да не сме част от Европейския съюз, ние сме си България от хиляда и триста и колко години и сме си удържали да сме си България, и сме удържали никой да не ни купи ", добави Борисов.

След като премиерът повдига темата, думата взима и здравният министър Петър Москов, обявявайки руския депутат за "лунатик".

"Можем също така и да честитим на руската страна, на която току-що изплащаме това(дължимите милиони за реакторите в Белене- б.р.), защото за разлика от това, което този Толстой е казал онзи ден, те всъщност са си купили нещо друго – не Черноморието, купили са си част от българските политически партии в името на търговския интерес на Русия", допълва здравният министър. Според него в момента търговският интерес на Русия надделява над националния интерес на България и затова са виновни партии, които са управлявали при парафирането на договора за АЕЦ "Белене".

Москов призовава също представителите на Външно да потвърдят, че "има ясна нота от името на българското правителство, че от името на управляващата партия на Русия не могат да излизат подобни тези за България".

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък коментира във Фейсбук, че депутатът на Путин разглежда руските собственици на имоти у нас като "колониално оръдие".

"Политическите партии у нас се държат като евтина проститутка, която са я шляпнали по задника и не знае какво да каже – това показва, че са зависими", включи се в дебатите и независимият депутат Георги Кадиев. Той призова МВнР да поиска от руските власти да кажат дали Толстой изразява тяхната позиция.

Пьотр вбеси Киев и Минск, изпепелиха вилата му

Когато праправнукът на граф Лев Толстой забърка скандала с "купуването на България", той все още беше един от най-известните руски телевизонни водещи. От вчера 47-годишният Пьотр Толстой вече е депутат. И изказването му - според едни шега, според повечето арогантен изблик на имперската политика на Москва, придоби внезапна тежест и стъписа България.
Иначе в Русия не са изненадани от изцепката на Толстой, за когото арогантният стил на говорене и поведение е запазена марка. Като много близък и верен на Путин, мнозина очакват именно потомъкът на великия писател да стане председател на Комисията по медиите.

Проблемът на Толстой не е само с България. Той има забрана да влиза в Украйна заради агресивната си защита в ефир на присъединяването на Крим към Русия.

Големият скандал стана в ефира на Первий канал. "Ние няма да забравим не само Донецк и Луганск. ние ще се погрижим за цяла Украйна. И винаги ще се тревожим за нея. И това не е защото както вие мислите се отнасяме към Украйна като към някаква едва ли не наша жена. Не, Украйна е наш крак", каза Толстой в предаването. "Русия никога няма да остави Украйна, защото там живеят 20 милиона руснаци", заяви пак Толстой в ефира на токшоуто "Времето ще покаже".

Новоизлюпеният депутат има проблеми и с Беларус заради изявлението си: "Още веднъж повтарям, първо, Беларус за нас е част от нашата съюзна държава, второ нашият най-близък партньор. Какво е Беларус за руснаците? Това са разходки за лов, срещи с роднини, с приятели."

Руски медии подчертават, че Пьотр съвсем не се радва на всенародна любов сред тв зрителите. Често е обвиняван в пристрастия, преувеличаване и откровена пропаганда в полза на действащата руска власт, пише 24smi.org.
Така например, през ноември 2011 г. в репортаж за ММА мач между Фьодор Емеляненко и американеца Джеф Монсон е изрязано освиркването, което според много журналисти е било насочено срещу Путин, който тогава е премиер. Толстой обаче твърди, че дюдюкането е било срещу американеца. Друг скандал по повод изказване на Толстой се разгаря след участие на актрисата и директор на благотворителния фонд "Подари живот" Чулпан Хаматова в предизборната кампания на Путин. Имаше слухове, че актрисата го е сторила без особен ентусиазъм, но самата Хаматова не коментира слуховете. Направи го Толстой, назовавайки един от авторите им мерзавец и недвусмислено намекна, че такива личности призовават към революции, които никога не са носили нищо добро на Русия.

През февруари 2015 г. бе подпалена вилата на Толстой във Волгоградска област. Това не беше просто дом, а цяло имение, с чието изграждане и благоустрояване наследникът на Лев Толстой се занимава в продължение на цели 10 години. Според следствието подпалвачът се оказа бившият шофьор на Пьотр, който по този начин отмъстил за уволнението си. Цялата сграда изгоря като факла, щетите бяха оценени на няколко милиона рубли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай