Учител води бунта на полицаите

Учител води бунта на полицаите | StandartNews.com

Валентин Попов не бърза да се пенсионира

Шефът на Синдиката на служителите в МВР е млад баща и дядо

51-годишният шеф на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов отдавна е навъртял необходимия стаж, но признава, че не бърза да се пенсионира. Основната причина е ниската пенсия от около 470 лв., която го очаква, ако сега реши да напусне. Въпреки това Попов е убеден, че докато условията на работа на полицаи и пожарникари в България продължават да са толкова тежки, не бива да се въвежда пенсионна възраст по-висока от 50 г.

"Никога не сме твърдели, че служителите в МВР на тълпи напират да излизат в пенсия. Заради ниските пенсии повечето предпочитат да останат на работа, но все пак трябва да им се даде право на избор", казва синдикалният шеф Валентин Попов. И се ядосва, че управляващите не искат да чуят аргументите им. Дори и сега, когато от няколко дни протестират с палатков лагер до парламента. Казва, че борбата му е най-вече за тези негови колеги, на чийто гръб се стоварват всички пенсионни промени в последните години. "Те са малко по-млади от мен, но при неколкратното вдигане на необходимия стаж (общо 7 години), все не могат да догонят това изискване и се налага да работят и да работят", обяснява Попов. Затова едно от исканията на синдикалната федерация е реформата на вицепремиера Калфин за сектор Сигурност да започне от 2019 г. Това означава

три години гратисен период

в който всеки изпълнил старите условия за пенсиониране, да може да се възползва от тях, ако иска. Попов признава, че повечето им колеги в Европа, имат по-висока възраст за пенсиониране от исканите от тях 50 г. "Само че животът и работата на тамошните полицаи и пожарникари е далеч по-различен от българските", казва Попов. В Германия, Австрия или Холандия служителите от органите на реда са много по-обезпечени и с техника, и с униформи, и с оборудване, т.е. са много по-защитени.

Попов е в системата на МВР от 1993 г. Две години преди това е завършил педагогика в Югозападния университет в Благоевград. По това време обаче трудно се намира за постоянно работа като учител по трудово обучение, каквато е специалността му. Казва, че случайно започва работа като служител Гранични проверки на ГКПП Станке Лисичково на българо-македонската граница. Където работи до зимата на тази година. От февруари вече е младши експерт в ГПУ Благоевград.

Със синдикална дейност започва да се занимава от началото на 2009 г. с учредяването на Синдикалната федерация в МВР. "През втората половина на 2008 г. зрееше сериозно напрежение сред работещите в системата заради непрекъснатите реформи на парче", спомня си той. "Започна

сериозно да ни писва от

различните експерименти, тогава бяха и полицейските пушения в градинката до МВР в столицата", разказва той. Протестите се организират спонтанно в интернет. Пак в интернет се ражда и идеята за нова синдикална организация. Първоначално Попов е неин заместник-председател, а по-късно става председател на управителния й съвет. Днес организацията е член на Европейския полицейски съюз. "В него ние единствени сме едновременно и синдикални активисти, и работещи полицаи", казва Попов. Въпреки сложността да съчетава двете дейности, не смята да се отказва засега от едната от тях. Най-трудно му е обаче да намира време за семейството си. "А аз съм и млад баща, и млад дядо", смее се Валентин Попов. Има 6-годишен син, който непрекъснато търси вниманието му. През януари т.г. пък синдикалният лидер е станал дядо. Дъщеря му от първия брак го е зарадвала с внук. "Покрай всичките ми ангажименти нямам време за хобита, но все пак гледам да не зарязвам любимите исторически книги", казва Валентин Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай