Учител от НГДЕК издъхна пред децата (ОБЗОР)

Учител от НГДЕК издъхна пред децата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Хорът на гимназията пя молитви в църквата, за да се прости с Бойко Атанасов

Три пъти викахме линейка, дойде след 25 минути, разказват родители

Преподавател от НГДЕК почина пред очите на свои ученици в четвъртък следобед. Главният учител Бойко Атанасов, който водеше часовете по немски език, се свлякъл пред 3-4 деца и родители по време на разговор за преместването на училището.

"Спорът за местенето на гимназията взе нова жертва, черната серия продължава", заявиха родители.

"Не намесвайте битката за НГДЕК. Бог да го прости, но не превръщайте тази трагедия в част от борбата къде да бъде гимназията", казваха обаче други.

В петък в училището бе обявен ден на траур, а последното прощаване с любимия учител ще бъде във вторник в църквата "Свети Седмочисленици".

Цветя на мястото, където е издъхнал Бойко Атанасов, и разплаканият училищен хор, който пее молитви в съседната църква. Така в петък Класическата се прости с един от най-любимите си учители. Колеги и ученици препълниха църквата "Св. св. Кирил и Методий", намираща се близо до училищната сграда на Женския пазар, за импровизиран молебен.

Преподавателят почина в четвъртък, след като родители дошли от среща в министерството да разкажат за последните перипетии около преместването на училището. "Бяхме вътре в стаята, а отвън той разговаряше с ученици и колеги. В следващия момент децата започнаха да викат и ние изтичахме да видим какво се е случило. Атанасов се беше свлякъл на земята,

получи гърч, всички бяхме в паника

разказват родители. Ирина Репуц от родителското настоятелство извикала линейка, но се наложило да звънне три пъти на спешния телефон 112, докато колата дойде. "Пристигна за около 25 минути, през това време всички се опитахме да окажем първа помощ, но не знаехме как. Той ту започваше да диша, ту отново спираше. Звъннах повторно и помолих да побързат. Казах "Не знаем какво да правим, човекът вече не диша", спомня си тя.

Пристигналата Спешна помощ в крайна сметка откарала 55-годишния Атанасов в болница "Токуда", където починал от разкъсване на аортата. Потресените учители бяха в шок и отказаха да коментират станалото. Част от тях припомниха, че в НГДЕК преди време имаше нещо като "черна серия" на няколко починали учители твърде скоро един след друг. Неколцина тогава дори

обвиниха азбеста в сградата в "Модерно предградие"

за смъртта на преподавателите, част от които си отидоха от рак.

Повечето от учителите предпочитат да не се прави връзка между трагедията със смъртта на Атанасов и спора около преместването. Той обаче беше един от най-дейните радетели на идеята, че мястото на НГДЕК е в центъра на столицата и затова трябва да остане в сградата на Женския пазар. Неколцина разказаха, че той е движил и документацията по случая.

"Да не търсим медийна сензация в станалото и просто да отдадем дължимото на паметта му", коментираха мнозина. "Беше прекрасен човек, един от най-етичните и морални хора", каза Ирина Репуц.

В същото време обаче трагичното събитие провокира и грозна сцена по време на молебена, при която част от присъстващите започнаха да обвиняват за смъртта на Атанасов поддръжниците на връщането на НГДЕК на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай